Ssara Bargi, energimyndigheten
Sara Bargi, från Energimyndigheten. Foto: Sveriges Radio, Energimyndigheten
Vågkraftparken utanför Sotenäs

Kostade 192 miljoner – nu granskas vågkraftprojektet

"Vi tror att pengarna använts till rätt saker"
1:07 min

Vågkraftsprojektet har knappt levererat någon el alls. Nu ska Energimyndigheten granska vad de 192 miljoner kronorna använts till.

– Det är inte så att vi har några misstankar om nåt, vi har ju följt det ganska noga och haft mycket avstämningar med dem, så vi tror att pengarna har använts till rätt saker, säger Sara Bargi, chef för enheten för Hållbar el på Energimyndigheten.

Hon menar att revisionen görs för att projektet har varit väldigt uppmärksammat och att det rör sig om mycket pengar.

Hittills har projektet kostat 192 miljoner kronor, varav 86 miljoner kronor bekostats av svenska skattebetalare. Resten av pengarna har kommit från Fortum.

Företaget bakom vågkraftsprojektet, Seabased, har beslutat att inte söka mer pengar för att fortsätta sotenäsprojektet. Istället ska bolaget fokusera på utveckling av vågkraftverk utomlands.

Utifrån bolagets rapporter verkar det som att vågkraftverken inte producerar någon el idag över huvud taget, men P4 Väst har inte lyckats nå företrädare för Seabased för en kommentar.

För att bolaget ska bli återbetalningsskyldig krävs dock stora felaktigheter i redovisningen, till exempel att pengarna gått till helt fel saker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".