En sommarstuga vid en sjö. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Mannens stuga ligger vid en sjö och varje morgon brukar han och grannarna träffas. Stugan på bilden är inte mannens i Vänersborgs. Foto: Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Vann mot kommunen – förlängde sommaren

Protesterade mot att kommunen förkortade sommaren och fick rätt
0:46 min

Socialtjänsten i Vänersborg tyckte att tre månader i sommarhuset var tillräckligt, det tyckte inte en man i kommunen som överklagade och fick rätt. – Tre månader är bara halva sommaren och jag har det så jättebra där uppe, säger han till P4 Väst.

Vintrarna i Vänersborg och hela sommaren på stugan i Munkedal – så brukar det se ut för en man i 70-årsåldern som sitter i rullstol och behöver hemtjänst. Men i våras fick han ett nytt besked från sin handläggare: Han skulle få vara på stugan tre månader istället för fem.

– Så fort jag fick reda på det ringde jag till alla på socialtjänsten men det var ju kört, säger han till P4 Väst.

Beskedet han fick var att kommunen hade nya direktiv för hur länge man kan få hemtjänst utanför den plats man är skriven på. Det motiverades med att tre månader anses som skäligt vid semestervistelse när det finns ett omvårdnadsbehov, men mannen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten i Göteborg – som nu ger honom rätt.

– Tre månader är ju bara halva sommaren och jag har det jättebra där uppe. Jag har det bra här i Vänersborg också men jag har större nätverk i Munkedal, säger han.

Men tre månader ganska mycket, kan inte det räcka?

Nä det tycker jag inte, inte med det liv jag lever. Jag är pensionär och där ute är jag mitt ute i naturen bara jag öppnar dörren. Stugan har alla bekvämligheter med flera grannhus runt, säger han.

Sommarhuset ligger precis vid vattnet och de är ett gäng grannar som brukar ses på hans altan varje morgon.

– Det är en tillgång. Ska vi på promenad så kommer de och hämtar mig till skogen så det är en underbar plats för min del, säger han.

Rent praktiskt fungerar det så att Munkedals socialtjänst åker ut till honom i sommarhuset och sedan betalar Vänersborgs kommun Munkedal för personalen. Den här sommaren blev kortare än vanligt eftersom överklagandeprocessen inte gått igenom än, men nästa sommar blir det fem månader som vanligt. I alla fall om inte kommunen överklagar Förvaltningsrättens dom.

– Munkedal säger att jag är hjärtligt välkommen. Hemtjänsten har varit väldigt bra där, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".