Mikael Fellenius är ny vd för Film Väst
Mikael Fellenius säger att alla känt till att Zentropas grundare, Peter Aalbæk Jensen och Lars von Trier, är "ett provokativt radarpar", men att han inte känt till trakasserierna som Aalbæk nu anklagas för. Foto: BJ֖RN LARSSON ROSVALL / TT

Film i Väst hotar bryta med Zentropa

2:54 min

I ljuset av #metoo anklagas filmproducenten Peter Aalbæk Jensen för sexuella ofredanden – något han både erkänner och försvarar. Nu hotar Film i Väst att bryta med hans bolag.

– Vi har sagt att vi inte kan se eller acceptera Peter Aalbæk knuten till någon av Zentropas produktioner över huvud taget framöver för att ett fortsatt samarbete med Film i Väst ska kunna fungera, säger Mikael Fellenius, vd för Film i Väst.

Film i Väst och Zentropa har samarbetat i drygt 20 år. Nu hotar det svenska företaget att bryta med Zentropa om de inte avslutar samarbetet med sin egen grundare, producenten Peter Aalbæk Jensen, det här rapporterar GP.

– Vi känner ju till att Peter älskar att provocera och ser det som en utmaning att hela tiden göra det. Däremot har det nu framkommit anklagelser som gör att de kommentarer och utspel som han gör blir omöjliga att acceptera, säger Mikael Fellenius, vd för Film i Väst.

Nästa vecka ska de båda bolagens vd:ar mötas i Trollhättan. Huruvida Zentropa tänker gå Film i Västs krav till mötes eller inte vill Mikael Fellenius spekulera alltför mycket kring.

– De bekräftar att de måste göra någonting åt detta om det får sådana här konsekvenser som vi säger att det får. Om ett fortsatt samarbete står på spel måste de vidta åtgärder, men vad de blir det får vi avvakta och se, säger Mikael Fellenius.

Om Zentropa inte går med på att bryta med Peter Aalbæk Jensen och ni därför bryter helt med dem, vad skulle det få för konsekvenser för svensk film?

– I det här läget så har ju Zentropa ändå sagt att de kommer vidta åtgärder och vi har redan fått utfästelser om att man ska ta bort Peter från de produktioner vi är inne i just nu. Det räcker så länge och vi vill gärna ha det här samtalet med Zentropa så jag vill inte uttala mig om det innan, säger Mikael Fellenius.

Anders Kjærhauge är administrativ direktör på Zentropa och han skriver i ett mail till P4 Göteborg att de gärna vill fortsätta samarbeta med Film i Väst och att de inte vill uttala sig i media utan föredrar att prata med Film i Väst på tumanhand nästa vecka.

Han skriver också att han inte tidigare kände till det Peter Aalbaek Jensen anklagas för.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista