Flera jackförsedda tidningsförsäljare
En bild på Kaknästornet pryder en del av jackan som Julia Andersen designat. Foto: Karl Andersson/Privat

Åmålstjejens design ska hjälpa hemlösas tidningsförsäljning

Julia Andersen: Det var ett ganska emotionellt laddat projekt
1:09 min

Åmålstjejen Julia Andersen har designat en jacka som ska öka försäljningen av Situation Stockholm.

Situation Stockholm är de hemlösas egna tidning som säljs styckevis på Stockholms gator av hemlösa. Tidningsförsäljningen har gått ner de senaste två åren, och tanken är att jackorna ska bidra till en ökad synlighet.

Julia Andersen från Åmål, och hennes 11 klasskamrater på Beckmans designhögskola, gjorde 12 olika förslag på jackor som ett projekt under sista året på modelinjen.

– Det var ett ganska emotionellt laddat projekt, säger Julia Andersen som nu är frilansande designer. Hon har strävat i många år för att nå sin dröm och gick Modetextilprogrammet på ett gymnasium i Karlstad.

Det var också hennes jacka som de hemlösa tidningsförsäljarna gillade mest, när de fick rösta på de olika förslagen som kom fram i våras. 370 jackor Julia Andersen-designade jackor finns nu på gatorna i Stockholm.

– Den betyder jättemycket och försäljarna har varit med från starten, säger Pia Stolt som är vd för Situation Stockholm.

Jackan har en avtagbar väst med Kaknästornet som motiv och har modifierats och tillverkats av ett klädföretag. Allt detta har gjorts gratis.

– Det är en väldigt funktionell jacka som har en minimalistisk design. Den tål kyla ner till 20 minusgrader, säger Julia Andersen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".