Smögen skola sotenäs
Smögens skola Sotenäs Foto: Marie Mattsson / Sveriges Radio

Allianspartier sågar skolutredning

1:34 min

Småskolorna i Sotenäs blir kvar, i alla fall om Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet får bestämma. Förvaltningens skolutredningen får inget gehör.

I dag finns fem skolor i Sotenäs kommun, utspridda på fyra orter. Smögens skola och Bovallstrands skola har minst antal elever, och där har ortsborna redan tidigare slagits för skolornas överlevnad.

Karin Kinnmalm på Smögen menar att skolan är jätteviktig för orten:

– Skolan betyder jättemycket. Det var en av anledningarna till att vi flyttade hit när vi fick barn, en småskola inger trygghet, säger Karin Kinnmalm.

Utbildningsförvaltningen har pekat på en rad problem med att behålla alla fem skolor i kommunen. Få elever utspridda på flera skolor betyder stora lokalkostnader, och det kan också bli svårt att rekrytera lärare menar tjänstemännen. Men Moderaterna, Kristdemokraterna och Centerpartiet ger skolutredningen kalla handen. Deras förslag är att det ska finnas skolor på alla orter även i fortsättningen:

– Dels har vi gett ett löfte om att vi ska behålla skolorna och sedan ser vi att skolorna gör bra resultat och att vi har duktig personal, säger moderaten Roland Mattsson.

Roland Mattsson tror att lärare kommer lockas av att jobba på en liten skola och ser därför inte rekryteringen som något problem.

Däremot ser han skolornas underhållsbehov som ett stort problem. Enligt skolutredningen behöver alla skolor rustas upp för mellan två och fyra miljoner kronor, men M, KD och C vill fokusera på Sotenässkolan.

– Vi tror att en investering på cirka 40 miljoner kronor under en 4-5-årsperiod är nödvändig och det tror vi att vi klarar av, säger han.

Att slippa visst underhållsarbete genom att minska antalet skolor ser Roland Mattsson (M) inte som ett alternativ.

– Det finns andra värden, hur vill vi att våra samhällen ska utvecklas? Väljer man en annan skola i en annan närliggande kommun eller att flytta på sig, då kan det bli väldigt kostsamt, säger han.

Socialdemokraterna har ännu inte bestämt sig om skolfrågan, utredningen är på remiss ute i de olika partiföreningarna i Sotenäs.

M, KD och C:s skolförslag:

Smögen: F-5
Bovallstrand: F-5
Hunnebostrand: F-5
Åsens skola: F-3
Kungshamns skola: 4-5 (kan flytta in i Sotenässkolan)
Sotenässkolan: 6-9

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista