Hans Åkerlundh framför Eds FF:s klubbemblem.
Hans Åkerlundh, ordförande i Eds FF, menar att föreningens arbetssätt inte varit ett hinder för att rekrytera ungdomsledare. Foto: Joel Hansson/Sveriges Radio
#ungdomsledarekollen

Diskret kontrollmodell går hem hos Eds FF

1:16 min

I Eds FF måste alla ungdomsledare visa upp sina belastningsregister för två äldre medlemmar. En modell som fungerat utmärkt sedan fyra år tillbaka.

Eds FF har gjort en diskret lösning för att kolla om deras ungdomsledare är dömda för några brott.

Sedan fyra år tillbaka måste alla ungdomsledare visa upp sitt belastningsregister för två äldre medlemmar med högt förtroende i föreningen.

– Dals-Ed är en liten kommun och det kan förekomma känsliga uppgifter för en person i belastningsregistret. Därför har vi valt den här modellen för att uppgifterna inte ska spridas till för många personer, säger Hans Åkerlundh, ordförande i Eds FF.

Eds FF har 16 ungdomslag i fotboll och har omkring 50 ungdomsledare.

– Vi vill att de föräldrar som har barn i Eds FF ska känna sig trygga i att de får en bra social och idrottslig fostran utan att behöva utsättas för trakasserier, säger Hans Åkerlundh.

Har du erfarenhet av sexuella övergrepp, trakasserier eller ofredanden inom idrotten? Hör av dig till oss. Du kan alltid vara anonym.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista