Ola Larsson
Festivalarrangören Ola Larsson framför festivalens nya orkester. Foto: Klaus Buchholz/Sveriges Radio

Aurorafestivalen fortsätter med ny orkester – och besparingar

Ola Larsson: Vi ska göra allt vi kan för att bygga upp ekonomin
1:32 min

Med ett underskott på en miljon kronor hotades Aurorafestivalen av konkurs, men årets festival kunde ändå räddas med hjälp av ett stödpaket.

Från och med i år har den klassiska musikfestivalen Aurora nu också en egen orkester, som består av 15 professionella och handplockade stråkmusiker. Den franske violinisten Nicolas Dautricourt leder orkestern under 2017.

Men den kostnaden har bland annat också bidragit till ett underskott på en miljon kronor som skapade konkurshotet.

– Men det är inte alls det som är hela orsaken. Vi har ju fyra festivaler om året och det är tusentals människor involverade. Det är komplext, säger arrangören Ola Larsson.

För att säkra festivalen under de kommande två åren har Nordiska Kammarmusikföreningen Aurora Music ansökt om extra tillskott hos sina samarbetspartners.

Flera kommuner, regionen, kommunalförbund, Kungliga Musikhögskolan och Statens Kulturråd har gått samman om ett stödpaket som också medför besparingar i projektet.

– Det är en del omstruktureringar som vi har hållit på med, och vi investerade i nya utvecklingar av projektet. Och sen har vi också bjudit in väldigt mycket ny publik med fribiljetter för att få ny publik för framtiden. De här olika sakerna har gjort att budgeten var väldigt ansträngd i år, förklarar Ola Larsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".