Karin Degrell med hunden Harry i famnen.
1 av 3
Karin Degrell skulle gärna köpa sitt hus, men prislappen får avgöra om det blir så. Foto: Marie Mattsson
Hus i området Skogshöjden i Trollhättan.
2 av 3
Ett av husen som bostadsbolaget Eidar vill sälja. Foto: Marie Mattsson
Parhus i området Skogshöjden i Trollhättan.
3 av 3
60 bostäder, både parhus och fristående hus, planerar Eidar att sälja. Foto: Marie Mattsson

Hyresrätter till salu på Skogshöjden

1:20 min

Det kommunala bostadsbolaget Eidar i Trollhättan vill sälja sina hus och parhus på Skogshöjden för att ha råd att bygga nya bostäder.

Hyresgästerna har hittills bara fått ett brev där Eidar kortfattat beskrivit sina planer.

– Vi ska få ett erbjudande att köpa huset vi bor i, men vi vet inte så mycket mer, säger Karin Degrell som bor i ett av de fristående husen i området.

Området Skogshöjden består av en blandning flerfamiljshus, parhus, och fristående hus som byggdes omkring 1990. Nu behöver hyresvärden Eidar få in pengar för att bygga nya bostäder och rusta upp äldre fastigheter, och planerar därför att sälja 60 hus.

– Det handlar främst om att få in externt kapital. Vi är inne i en investeringsintensiv period, säger Eidars ekonomichef Owe Lång till P4 Väst.

Flera hyresgäster blev först oroliga för att bli utkastade, men Eidar är tydliga med att de som vill fortsätta hyra kommer att få det.

– Det finns inget tvång i detta, säger Owe Lång.

Men det kvarstår dock vissa frågetecken som pris, och en del funderingar kring vad de innebär att ta över ansvaret för ett hus som är i behov av underhåll.

– Man funderar på vad det är för kostnader med att ha ett hus. om något går sönder måste man ju fixa det, säger hyresgästen Karin Degrell.

Hyresgäster som P4 Väst pratat med säger att de hoppas få svar på sina frågor och funderingar på Eidars informationsmöte senare i november. Då kommer bland annat en ungefärlig prislapp presenteras.

– Jag skulle absolut vilja köpa, men naturligtvis beroende på priset, säger Karin Degrell.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista