Håkan Djufors
1 av 2
Håkan Djufors vid gott mod trots att han varit vilse hela natten. Foto: Kim Kärnfalk/Sveriges radio
Polis Thomas Dellenhed.
2 av 2
Polisens räddningsledare Thomas Dellenhed ledde sökinsatsen som slutade lyckligt. Foto: Kim Kärnfalk

Håkan Djufors hittades efter 20 timmar i svampskogen

1:18 min

Håkan Djufors, som gick bort sig i Färgelandaskogarna under en svamptur, hittades på söndagsförmiddagen efter ett stort sökpådrag.

Han är inte hemmahörande i trakten, men var ute och plockade svamp med en kamrat i området kring Runserud, i närheten av Rännelanda, när han kom bort på lördagseftermiddagen.

– Det var ju jätteskönt, jag visste inte var jag var, sa Håkan Djufors när P4 Väst träffar honom kort efter att hemvärnet hittat honom.

I ungefär 20 timmar var han vilse i skogen. Han var tunt klädd och har frusit under natten.

– Det blev fruktansvärt kallt, tusen åkarbrasor har jag nog hunnit med, säger han.

Polisen letade med hundar och ett antal patruller under kvällen och natten, men hittade honom inte. På söndagsmorgonen fick de hjälp från ett 40-tal personer från hemvärnet.

– Vi söker tillsammans med militär, och har framför allt polisens hundresurser, sa Thomas Dellenhed, polisens räddningsledare på plats.

Sökandet fick snart resultat, vid 10.30 hittades Håkan Jufors av personer från hemvärnet, ett par kilometer från platsen där han försvann. Mannen var nedkyld men vid relativt god kondition. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista