Ambassaden i USA har besökt fängslad Västsvensk

Den västsvenske 19-åringen som greps på ett hotell i USA med en efterlyst 12-åring sitter fortfarande i fängelse i West Virginia. Rättegången ska hållas i februari.

– Ambassaden i Washington har varit i kontakt med den frihetsberövade och besökt honom, säger Linn Duvhammar på UD:s presstjänst till P4 Väst.

Enligt mannen själv så hade han och 12-åringen inlett ett förhållande via internet. Det var därför han flög till North Carolina i USA, där hyrde han en bil innan han köpte godis och till och körde hem till 12-åringen där han plockade upp henne och tog med sig barnet till ett motell, det skriver amerikanska medier.

Flickan efterlystes med namn och bild och polisen kunde några dagar senare gripa mannen, som då var tillsammans med flickan, på motellet.

– Att hitta flickan oskadd är undantaget som bekräftar regeln, säger polisen Joe Parks till amerikanska medier.

Inledningsvis var mannen misstänkt för både kidnappning och sexbrott mot barn. De exakta brottsrubriceringarna är svåra att översätta rakt av, men han är misstänkt för sexuella övergrepp och för att ha groomat flickan, alltså tagit kontakt med henne via internet med målet att inleda en sexuell relation med henne trots att hon är ett barn.

Utrikesdepartementet känner inte heller till de exakta brottsrubriceringarna i nuläget.

Idag sitter mannen fängslad i väntan på rättegång och mot en borgen på strax över 800 000 kronor. Enligt assistentåklagare Adam Wolfe är det inte otänkbart att mannen i ett senare skede lämnas över till Sverige, det här skriver amerikanska medier.

– Det är aldrig aktuellt innan det finns en dom, säger Linn Duvhammar till P4 Väst.

Enligt amerikanska medier säger åklagaren att det inte otänkbart att mannen förbjuds att någonsin åka till USA igen.

Hur 19-åringen ställer sig till brottsmisstankarna i nuläget är okänt, men han har tidigare nekat till brott. Rättegången mot honom ska hållas i februari enligt uppgifter till Utrikesdepartementet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista