Foto på skridsko och Lions ordförande Marianne Östholm Lysell.
På nästa styrelsemöte ska Lions Hockeys ordförande, Marianne Östholm Lysell, ta upp frågan om föreningen ska kolla om deras ungdomsledare finns med i belastningsregistret eller inte. Foto: Elin Angvarson/Sveriges Radio/Privat
#ungdomsledarekollen

P4 Västs granskning blev en väckarklocka för hockeyklubben i Strömstad

1:00 min

Efter P4 Västs kartläggning av ungdomsledares brottshistorik tänker flera idrottsföreningar ta upp frågan. En av dessa är Lions Hockey i Strömstad.

Flera idrottsföreningar som P4 Väst kontaktade i samband med kartläggningen av hur många idrottsföreningar som kollar ungdomsledarnas belastningsregister är nu intresserade av att diskutera frågan. Flera föreningar uppger att de planerar att ta upp frågan redan på nästa styrelsemöte.

– Direkt efter att du ringde tänkte jag "wow". Det här måste vi bara ta tag i och bli ett bra exempel för andra idrottsföreningar i Strömstad, säger Marianne Östholm Lysell, ordförande i Lions Hockey.

Nu ska föreningen ta upp frågan på nästa styrelsemöte, om de ska kolla upp ifall deras ungdomsledare finns med i belastningsregister eller inte. Något som Riksidrottsförbundet rekommenderar, men som bara 4 av 60 kartlagda föreningar i P4 Västs bevakningsområde gör. 

När hoppas du att Lions Hockey kommer att kolla upp om era ungdomsledare finns med i belastningsregistret eller inte?

– Så fort som möjligt. Det är ingenting som behöver att väntas på, säger Marianne Östholm Lysell.

Hockeyklubben är långt ifrån ensam om att ta upp frågan. Ett antal föreningar tänker lyfta detta i sina föreningar. Här är några exempel från föreningar som P4 Väst talat med:

Håfreströms IF, Tommy Johansson, ordförande:
"Jag vet faktiskt inte. Men jag ska ta upp frågan på nästa styrelsemöte"

IFK Uddevalla, Jan-Inge Carlsson, ordförande:
" Nej, inte just nu. Men för två veckor sedan beslutade vi att alla ungdomsledare, senast i december, ska ha lämnat in sitt belastningsregister till föreningen"

IFK Vänersborg, Jan-Olof Olsson, ordförande:
"Nej, vi har inte tagit något beslut om detta. Men vi kommer att lyfta in ett sådant krav i vår policy"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista