Jon Remi Englin tittar in i kameran
Jon Remi Englin Foto: Klaus Buchholtz / Sveriges Radio

Trebarnsmamman dog i cancer: "Vi pratar om att hon är en ängel"

2:58 min

Efter flera år med bröstcancer gick My Engelin från Strömstad bort. Men hon hade sökt till "Sofias Änglar" som ikväll hjälper familjen. Maken Jon-Remi Engelin berättar nu om hur familjen hanterat sorgen – och hur de pratar om mammans död.

Efter flera år med bröstcancer dog My Engelin. I augusti förra året tog barnen Trym, 3, Isabelle, 5, och Amanda, 12, farväl av sin mamma för sista gången. 

Trots saknaden har familjen och pappan Jon-Remi Engelin alltid försökt vara öppen och prata om sorgen. 

 – Vi har varit öppna med barnen hela tiden. Vi pratar inte så mycket om döden utan att mamma ska bli en ängel. Jag tror det har varit viktigt. 

Vad har du lärt dig under den här tiden?

– Njuta av de små sakerna i livet och att vi har en bra sammanhållning. 

Innan My Engelin gick bort sökte hon till tv-programmet "Sofias Änglar" och i kvällens program får familjen hjälp att renovera huset. 

– Det känns väldigt speciellt, jag kommer inte se det ensam. Det känns spännande och jag hoppas att folk får en fin bild av min fru, hon var en unik människa. 

"Sofias änglar" hjälpte också till att handikappanpassa huset. Jon-Remis äldsta dotter Amanda fick diagnosen Spielmeyer-Vogts sjukdom 2011. Sjukdomen har gjort Amanda blind och kommer ta hennes liv i förtid.

– En gång frågade hon om sin sjukdom och när hon skulle dö. Då fick jag förklara att hon inte kommer bli så gammal. Då skrattade hon och undrade om jag var avundsjuk. 

– Jag förstod inte varför men hon berättade att hon skulle träffa mamma först. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista