Bild av flera vapen från polisens förundersökning
Männen åtalas för att ha smugglat in ett antal olika sorters vapen från Tjeckien. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Smugglade vapen och knivar till liten kiosk

Åklagare Petter Lundgren: "De har försökt hitta köpare till de här sakerna"
0:36 min

Två män i fyrtioårsåldern åtalas för att bland annat smugglat in ett tiotal elpistoler, flera knivar och över 100 tårgaspatroner.
– Männen tänkte sälja vapnen, säger åklagare Petter Lundgren.

Den misstänkta smugglingen uppdagades när tullen gjorde en rutinkontroll. Då visade det sig att männen flera gånger beställt tårpatroner, batonger, elpistoler, knogjärn, pepparspray och liknande vapen som de hämtat ut från en liten kiosk i Trollhättan.

– Tullen nappade på en försändelse från Tjeckien. Sedan kunde de spåra det här på olika sätt och det ledde fram till två personer som blev misstänkta, säger åklagare Petter Lundgren.

Enligt honom finns inget som tyder på att de båda männen är organiserade i någon liga, men han säger att de sålt vapnen vidare via internet.

 – I vilken omfattning de använt de här sakerna själva det ingår inte i den här förundersökningen, men det framgår att de haft vissa kontakter över facebook och internet för att hitta köpare, säger han.

De båda männen nekar till anklagelserna om smuggling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".