Stefan Björkenstam står utomhus i stad
Stefan Björkenstam har varit ordförande i klubben sedan mars i år. Foto: Carina Lorentzon
#ungdomsledarekollen

Därför kollar inte Trollhättans FK ledarnas brottsbakgrund

0:57 min

De har cirka 600 medlemmar. Men Trollhättans Fotbollsklubb kollar inte ungdomsledarnas brottshistorik. Det tycker klubben är onödigt.

Stefan Björkenstam är ordförande i Trollhättans Fotbollsklubb, TFK. Han säger att klubben ska vara uppmärksamma på ledarna, men han tycker inte att det är nödvändigt att kolla belastningsregistret för ungdomsledarna som det ser ut i nuläget.

– Personligen tycker jag att det är att gå lite långt, säger han.

Stefan Björkenstam känner till att Riksidrottsförbundet rekommenderar idrottsföreningar att kolla upp sina ungdomsledare och klubben har tidigare haft uppe ämnet för diskussion i styrelsen. Men det ledde inte till ett beslut om att kolla ledarnas brottshistorik.

– Det har inte varit någon reaktion på belastningsregistret på det sättet. Däremot har vi pratat mycket om värdegrund och så, säger Stefan Björkenstam. 

Hur gör ni istället då, för att ha kontroll över vilka ledare ni har?

– Det är ingen kontroll, vi känner inte att vi vill kontrollera folk på det sättet. Det är oftast föräldrar vi har som ledare och vi går på rekommendationer och känsla.

Men efter allt som uppdagats inom idrotten de senaste åren, är du inte orolig?

– Jag skulle inte påstå att jag är orolig. Det är klart att det är beklagligt när det kommer fram, men vi har inte sett historiskt något av detta i vår klubb.

Stefan Björkenstam säger att frågan kan komma att tas upp i styrelsen igen, men att han i nuläget inte vet vad det kommer att leda till.

Har du erfarenhet av sexuella övergrepp, trakasserier eller ofredanden inom idrotten? Hör av dig till oss. Du kan alltid vara anonym.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista