Storbritanniens premiärminister Theresa May.
1 av 2
Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: Daniel Leal-Olivas/TT
Londonborna Marta McCall och Nancy Connealy tycker att politikerna som utfört sexuella trakasserier har missbrukat det brittiska folkets förtroende.
2 av 2
Londonborna Marta McCall och Nancy Connealy tycker att politikerna som utfört sexuella trakasserier har missbrukat det brittiska folkets förtroende. Foto: Claes Aronsson/Sveriges Radio

Theresa May om sexanklagade politiker: En skam för oss alla

1:04 min

Efter ett krismöte med övriga partier sa Storbritanniens premiärminister i går att det är skamligt att så många blivit utsatta för sexuella trakasserier av politiker i parlamentet genom åren.

Många britter hoppas att avslöjandena som kommit den senaste veckan ska leda till en förändring i samhället.

– Det skickar ut en signal om att det inte är acceptabelt, säger Marta McCall som bor i London. Hon är bara 17 år men säger att alla hennes tjejkompisar blivit utsatta för sexuella trakasserier.

Marta McCall tycker det var bra att försvarsministern Michael Fallon tvingades avgå i förra veckan efter avslöjanden om att han tafsat på två journalister mot deras vilja.

Skandalen i Westminster växer varje dag. Elva parlamentsledamöter från Tories och Labour har antingen avgått, avstängts eller är under internutredning för olika typer av sexuella trakasserier.

Ett av fallen har lämnats till polis. Tyngst i gruppen är vice premiärminister Damian Green som dessutom anklagas för att ha haft extrem porr på sin dator i parlamentet. Han nekar till allt.

I går hade premiärminister Theresa May möte med övriga partier i parlamentet om vad som behöver ändras. Efter mötet bad hon om ursäkt till alla som drabbats genom åren i parlamentet.

– Det är en skam för oss alla att det hänt i vårt demokratiska säte, sade May.

Det mest allvarliga som kommit fram de senaste dagarna är flera anklagelser om våldtäkter. Inga parlamentsledamöter misstänks. Det handlar i stället om andra personer inom de två stora partierna.

De som blivit utsatta har berättat i brittiska medier hur det hela sopats under mattan av olika anledningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista