Försäkringskassans app
Foto: Claudio Bresciani/TT

Fortsatt tuffa tag kring assistansersättning

1:40 min

Försäkringskassan kommer att fortsätta tillämpa strängare bedömningen av behovet av assistansersättning tills en ny lag är på plats.

Det beskedet gav Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler vid ett möte i socialutskottet.

Försäkringskassan har själv slagit larm till regeringen om att en dom från Högsta förvaltningsdomstolen i somras innebär att rätten till assistans inte gäller i väntetiden mellan olika aktiviteter. Det ansvariga statsrådet Åsa Regnér har aviserat en ändring av lagen.

Men till dess den är på plats gäller den hårdare bedömningen från Försäkringskassan.

Tommy, som bor i vårt område men som inte vill säga sitt efternamn då han är rädd att hans fru mister sin assistansersättning säger att Försäkringskassans hårda bedömningar kan leda till stora problem.

– Nu hade vi tur, min fru fick assistans, men hade hon inte fått det vet jag inte hur vi skulle fått ihop det. Jag vet inte vad vi skulle gjort då.

Din fru ville inte ställa upp på en intervju, hon var för rädd. Du vill inte gå ut med ditt efternamn för att du är rädd att det leder till att hon mister sin ersättning. Finns den här rädslan bland fler personer?

– Ja, många är rädda för att ens yttra sig. Man vet inte hur Försäkringskassan tänker. Kan de göra så här så kan de ju ta tillbaka ett beslut också, säger Tommy.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista