En gammal vit saab bil. En veteranbil. I bakgrunden syns två män. Bilen är fotad i naturen.
1 av 2
Saab 96 V4 De Luxe 1968. En sån här ägaren den äldre mannen från Skåne. Foto: Saabs bilmuseum.
Bild på Peter Bäckström.
2 av 2
Peter Bäckström, intendent på Saabmuseet Foto: Victor Jensen/Sveriges Radio

Efter hot om anmälan – nu ska Saab-bilarna ut på auktion

Marianne Thulin: Blev nästan utslängda från museet
0:38 min

Saab-museet har i 20 år försökt lämna veteranbilarna – ägaren vägrade ta emot dem. Först när Trollhättan hotade med rättsliga åtgärder hittades en lösning.

– Vi har försökt lämna tillbaka bilarna under en längre tid på grund av platsskäl och liknande, men det har visat sig inte vara det lättaste, sa Peter Bäckström, museiintendent på Saab bilmuseum till P4 Väst för en tid sedan.

Ägaren har hela tiden vägrat eftersom han säger sig blivit lovad att bilarna skulle ha en plats på museet, av en tidigare chef på Saab. 

Men nu verkar veteranbilarna gå ett nytt öde till mötes. 

Under hösten tyckte museet att hela situationen hade gått för långt. Trollhättans stadsjurist Mats Dahlbom kopplades in och han hotade med rättsliga åtgärder. Det fick veteranbilsägaren på nya tankar – nu ska bilarna auktioneras ut.

– För min del går det an men min man sörjer som om det vore ett barn. Nästan. Han har hela tiden haft intresse för bilar, säger Marianne Thulin. 

Och det var inte aktuellt att ha kvar bilarna. 

– Vi har inte plats här hemma och det är svårt att få plats. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".