Eleverna från gymnasieskolan syns på bild. De står utomhus, klädda i tjockjackor. Det är kyligt. I bakgrunden syns deras skola. Ett vackert sekelskiftshus i orange färg.
1 av 4
Ungdomsföretaget. Foto: Dino Jasarovic/Sveriges Radio.
Eleven Daniella Milojkovic. Hon ler. Har brunt hår och ett örhänge. Långa fransar, blåa ögon. I bakgrunden syns den orangea skolan.
2 av 4
Eleven Daniella Milojkovic kom på företagsnamnet ”Ärligt talat”. Hon säger: ”det har två betydelser, ärligt talat; att det är sant, men också ärligt talat; det får vara nog nu!”. Foto: Dino Jasarovic/Sveriges Radio
Filip Adamsson på bild. Han har en keps, blåa ögon, blont hår. Han bär en tjock dunjacka. Kepsen bär han bak och fram.
3 av 4
Filip Adamsson såg en klasskompis i mellanstadiet ta en tjej på tutten mot hennes vilja. Han visste inte vad sextrakasserier var då. Foto: Dino Jasarovic/Sveriges Radio
Fanny Albinsson. Eleven som kläckte idén. Hon bär en vit, tjockjacka. Hon har brunt hår och bruna ögon. Hon ler på bilden.
4 av 4
Fanny Albinsson; eleven som kläckte affärsidén. Foto: Dino Jasarovic/Sveriges Radio

Gymnasielever ska föreläsa om sexuella trakasserier

”Inte bara en kvinnofråga”
1:07 min

Elever från Fridagymnasiet i Vänersborg  vill motverkar sexuella trakasserier. Nu ska man föreläsa för mellanstadieelever.

#Metoo har spridits runt om i världen där kvinnor berättar om hur de blivit sexuellt trakasserade. Nu ska elever i Vänersborg att aktivt jobba för att förhindra övergrepp. 

– Vi vill förebygga det här samhällsproblemet. Vi vill göra allt i vår makt för att stoppa det, säger Fanny Albinsson.

Det var i augusti i år som Fanny Albinsson fick idén att starta ett ungdomsföretag vid namnet ”Ärligt talat”. Affäridén är att erbjuda föreläsningar om sexuella trakasserier till yngre elever på mellanstadiet.

– Jag visste inte ens vad sexuella trakasserier var då. Det är därför viktigt att börja prata om det här tidigt, säger hon.

Hon gick ihop med andra elever från klassen. Tillsammans utgör de sju andraklassare från Fridagymnasiet i Vänersborg; 3 pojkar och 4 flickor.

– Det här är inte bara en kvinnofråga. Det är en fråga för alla, säger Fanny Albinsson.

Gymnasieeleverna har själva varit med om sextrakasserier. Fanny Albinsson berättar:

– På mellanstadiet tog en kille mig på rumpan. När jag vände mig till läraren sa hon: ”så gör killar när de tycker om dig”. Först nu förstår jag att så är det inte, och så ska det inte vara.

Redan i december ska ungdomarna hålla sin första pilot-föreläsning. Därefter ska föreläsningen utvärderas. Och tanken är att under januari nästa år börja föreläsa på olika mellanstadieskolor i Trestad.

– Vi kommer hålla lite förläsningar, lekar, diskussioner och scenarier kring sexuella trakasserier för att barnen ska veta vad det är och vad de ska göra om de blir utsatta för det , säger Oliver Bergwerf, en av eleverna bakom Ärligt talat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".