Catharina Bråkenhielm (S). Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.
Catharina Bråkenhielm (S). Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio.

Bråkenhielm (S): Ingen ska bli utan hjälp

3:22 min

Försäkringskassan fortsätter sin sträng linje kring assistansersättning. En lagförändring kan tidigast vara på plats i vår. Catharina Bråkenhielm (S) lovar att ingen ska bli utan fram tills dess.

I går kom beskedet från försäkringskassan att man fortsätter sin hårda linje kring assistansersättningen. Något som fått kritik från i stort sett alla håll. 

Ett arbete med att ändra lagen är på gång. Ett första föslag ska presenteras före årsskiftet, det innebär att en lagändring kan vara på plats under våren.

– Det har blivit en oerhörd röra och det har blivit eländig och en oro för människor som inte ska ha någon oro, säger Catharina Bråkenhielm (S)

Vad är det som ska ses över?

– Hela assistanslagen ska ses över, den är inte ändamålsenlig. Sen har vi också utredningarna efter domarna har kommit som har gjort det bedörvlig. 

Så till våren kan det bli en lagändring?

– Ja, så snabbt som möjlig och då säger vi till våren. Och det som hamnar i mellan ska lösas. Det ska inte vara så att någon bli utan hjälp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista