Preemraff förhandlar i Lysekil

0:35 min

Medans Preemraff förhandlar just nu om ett nytt miljötillstånd för ett utbygge i Lysekil har Preems ägare Mohammed al-Amoudi, arresterats i Saudiarabien.

Just nu pågår det förhandlingar om ett nytt miljötillstånd för Preemraff i Lysekil. Anledningen är en ansökan om att utöka och ändra produktionen från 11,4 miljoner ton till 13,9 miljoner ton råolja om året. En stor del av byggprojektet är en så kallad ROCC-anläggning där tjockolja ska kunna omvandlas till svavelfria bränsel som diesel och bensin.

Samtidigt medans förhandlingarna pågår i Lyeskil så har Preems ägare, den saudiske mångmiljardären Mohammed al-Amoudi, arresterats i Saudiarabien, misstänkt för korruption.

– Jag har ingen som helst uppfattning kring vad det som händer i Saudiarabien. Jag sitter i miljötillståndsförhandlingar, säger Peter Abrahamsson, vd på Preemraff . 

Enligt honom kommer gripandet av ägaren inte påverka förhandlingarna kring utbyggnaden av raffinaderiet i Lysekil.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista