Filippa mister assistanshjälp
1 av 3
Filippa mister assistanshjälp Foto: Privat
Hanna Lorentzon
2 av 3
Hanna Lorentzon Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Filippas rum
3 av 3
Filippas rum Foto: Cecilia bergil/Sveriges Radio

"Familjer måste gå isär när ansvaret läggs på anhöriga"

"räknar med att familjen mister hjälp på natten"
1:43 min

6 000 funktionsnedsatta riskerar att bli av med stor del av sin hjälp, efter en dom i en domstol i somras. En dom som Försäkringskassan säger att man måste rätta sig efter.

Hanna Lorentzon i Trollhättan är bonusmamma till femtonåriga Filippa som behöver mycket hjälp.

– Man omprövar besluten om assistans vartannat år och Filippas beslut ska omprövas den 1 november, så med den här nya domen så tas väntetiden bort från natten, säger Hanna Lorentzon.

Domen handlar om att rätten till assistans inte ska gälla MELLAN olika insatser. Och Filippa, som har en utvecklingsstörning, är döv och nästan blind och riskerar att få epileptiska anfall på natten,  behöver assistans ibland, men inte hela natten. Hennes assistent får alltså långa uppehåll mellan sina insatser.

Nu räknar Hanna Lorentzon med att familjen mister all hjälp på natten.

Hon är också ordförande i RBU, Föreningen för Rörelsehindrade Barn och Unga, i Älvsborg. Hon får många samtal och mail från förtvivlade familjer.

– Man hör talas om familjer som måste gå isär när ansvaret läggs på anhöriga. För att kunna sköta sitt jobb är man tvungna att gå isär för att ens få hjälp, säger hon.

En lagändring är på gång, men kan inte träda ikraft förrän till våren. Försäkringskassan har slagit larm om att 6000 personer riskerar att blir av med assistanshjälp, och nu snabbutreder regeringen för att kunna rätta till situationen. Men det måste gå ännu snabbare säger flera riksdagspartier. Catharina Bråkenhielm sitter i socialutskottet för regeringspartiet Socialdemokraterna.

– Så fort som möjligt är till våren. Det kan inte gå snabbare. Om det är någon som hamnar i kläm innan dess måste det kunna lösas. Det är inte så att någon får bli utan hjälp, det är otroligt viktigt, säger Catharina Bråkenhielm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".