Lisbeth Johansson. Foto: Susanne Nobel/P4 Väst
Lisbeth Johansson, skådespelare från Västsverige har skrivit under uppropet. Foto: Susanne Nobel/P4 Väst

456 skådespelare vittnar om sexuella övergrepp

0:58 min

Flera av skådespelarna tillhör eliten. De lämnar skakande vittnesmål från film -och teaterbranschen i ett gemensamt upprop i Svenska Dagbladet, däribland Lena Endre, Sofia Helin och Lisbeth Johansson.

Det började med en fråga till ett tiotal skådespelare om ett gemensamt uttalande om #Metoo. Gruppen växte snabbt och efter bara 24 timmar var antalet skådespelare uppe i 1100 personer som vittnade om övergrepp under karriären.

Skådespelaren Lisbeth Johansson, som bland annat varit med i tv- serierna Saltön och Gynekologen från Askim, är en av dem:

– Jag är inte förvånad över att så många är med, men jag är förvånad över de vittnesberättelser som jag har läst. När man läser dessa blir man oerhört chockad och ledsen.

Har du själv råkat ut för något?

– Vi uttalar oss inte på det sättet. Det vi vill är att ställa makthavare i branschen mot väggen.

När man läser vittnesmålen, låter det som det är väldigt vanligt?

– Ja, det är inte klokt. Det är en kultur som frodas. Det här är ett gemensamt upprop, där vi inte pekar ut någon. Det får rättsväsendet ta hand om.

Vad är det ni hoppas på att uppnå med uppropet?

– Att det ska bli slut på den här miljön. 

Skådespelarna berättar att tystnadskulturen är utbredd i branschen. Manliga stjärnor och regissörer geniförklaras och hålls om ryggen av branschen oavsett vad de utsätter sina kollegor för. På grund av deras stjärnstatus får övergreppen aldrig konsekvenser, skriver skådespelarna i SvD.

I en lång tråd berättar skådespelarna om vad de blivit utsatta för. Här är ett av vittnesmålen:

"Ett av mina första jobb. I hissen på en stor teater trycktes jag upp mot väggen av en skådespelare i samma produktion och befalldes att komma till vederbörandes loge kl 15, annars skulle jag inte få fortsätta på teatern. En annan gång, i samband med en produktion på den Stora teatern, drogs jag in på toaletten på en fin restaurang av den manliga huvudrollsinnehavaren. Han var berusad och befallde mig att hålla i hans kön medan han pissade i handfatet.”

Ett annat vittnesmål är: ”Jag var 23 år och låg på en madrass och vilade mellan repetition och föreställning. Då kom en av husets kapellmästare in och undrade om han fick massera min rygg. Kände direkt att jag inte ville men förmådde inte att säga nej. Han satte sig på mig och började massera. Sedan tog han fram sin grej och började onanera. Då det gick för honom lyfte han min tröja och sprutade på min rygg. Sedan steg han upp och gick. Innan föreställningen började den kvällen tog han tag i min arm och sade att det var skönt och att det var vår hemlighet.”

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista