Skylt från rättegång. Det står "sal 4" och så lyser den gröna lampan "förhandling pågår"
1 av 3
Mannen är misstänkt för hets mot folkgrupp. Foto: Sveriges Radio/Marie Mattsson
Jan Sohls kommentar på Facebook.
3 av 3
Jan Sohls (SD) kommentar om att sprida grisblod och slaktavfall från grisar där muslimer samlas.

Rättegång mot tidigare SD-politiker

Åklagare Daniel Edsbagge: "Det hör inte hemma i en bandykommentar"
0:38 min

Nu inleds rättegången mot den tidigare Sverigedemokraten Jan Sohl i Färgelanda. Han är misstänkt för att ha skrivit kränkande om somalier.

Det var i januari, i samband med att det somaliska bandy-landslaget spelade B-VM i Trollhättan som Jan Sohl, då aktiv i Sverigedemokraterna, skrev grovt rasistiska kommentarer om somalier på sin Facebook-sida.

– Att uttrycka sig på det här sättet riktar missaktning mot den här folkgruppen hävdar jag, säger Daniel Edsbagge som är åklagare.

Han hävdar själv att det är bandyspelare han riktar den här kommentaren mot. Vad säger du om det?

– Jag anser att det inte är så. Han använder uttrycket "somaliska invällare" och han kommenterar också att det enda de kan är att "våldta och slåss" och det är inte kopplat särskilt till någon bandyspelare eller någon bandymatch. Det hör inte hemma i någon bandykommentar, säger Daniel Edsbagge.

Det här uttalandena gjorde att mannen blev utesluten ur partiet. Han lät också en tidigare partikollega meddela via sms till P4 Väst att han ångrar sina kommentarer

Enligt åtalet förnekar han brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".