Morotstårta
Foto: Natalie Gerami

Livsmedelsverket: "Servera inte saft, läsk och godis på förskolor"

För att bromsa utvecklingen där barn drabbas av övervikt och fetma bör förskolorna inte servera godsaker. Det rådet ger Livsmedelsverkets Anna-Karin Quetel.

– Vi ger rådet att inte servera saft, läsk, godis och bakverk. Skolor och förskolor har en jätteviktig roll i arbetet för bra matvanor och en hållbar samhällsutveckling. Där behöver vi hjälpas åt, se till att det blir lätt att välja hälsosamma och hållbara val, säger Anna-Karin Quetel som är nutritionist på Livsmedelsverket, säger hon till SVT.

Folkhälsomyndigheten har länge varnat för den ökande fetman, och idag är varannan svensk fet eller överviktig.

I dag är varannan svensk fet eller överviktig. Enligt Folkhälsomyndigheten ökar andelen skolbarn med fetma och övervikt.

I fjol förtydligade Livsmedelsverket sina råd om socker i skolan, men få kommuner tycks ha en uttalad policy. Det är istället upp till förskolorna själva – vissa serverar sötsaker ibland medan andra är väldigt restriktiva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista