Dals-Ed satsar på nytänkande förskola

1:22 min

Matterum, språkrum, ateljéer, ett litet spa och inga avdelningar. Just nu byggs Fågelvägens förskola, som är en av Dals-Eds största satsningar.

Planeringen av den nya förskolan i Dals-Ed tog fart i början av 2016. Nu är bygget i full gång vid Dals-Eds högsta punkt och strukturen på rummen börjar synas.

– Förskolan inbjuder till att jobba på ett annorlunda sätt, säger Susanne Kinhult, förskolechef i Dals-Ed.

Allt tycks vara gjort för småttingarna och Susanne Kinhult berättar engagerat om hur bygget är tänkt medan vi strosar omkring bland spån, smuts och borr-ljud. Hon pekar på byggnadens låga fönster, där ska de små barnen kunna se ut. Hon visar i ett stort utrymme att ett pedagogiskt kök ska bli till för de små och en öppen matsal för alla.

I ett av rummen ska en genomskinlig frys finnas där barnen kan se när olika saker fryser och plattorna i taket kommer också vara genomskinliga, så att barnen ska kunna se hur rören går i taket. Det kommer också finnas möjligheter för barnen att odla grönsaker tillsammans med pedagogerna.

Susanne Kinhult berättar att de vill anpassa lokalerna efter förskolornas nya uppdrag.

– Vi fick ett nytt uppdrag i förskolan 2010 och vi har ett tydligare lärandeuppdrag nu, säger hon. 

Susanne Kinhult tror att pedagogerna kommer få större möjligheter att utnyttja sina spetskompetenser. 

– Jag tror att mina pedagoger kommer kunna blomma ut.

Fågelvägens förskola väntas stå klar i slutet av februari 2018 och hittills väntar 80 barn på att börja. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista