Lars Brink och Roland Karlsson
1 av 2
Lars Brink och Roland Karlsson Foto: Cecilia Bergil, Sveriges radio
Nybyggt i Norra Hamnen i Lysekil
2 av 2
Nybyggt i Norra Hamnen i Lysekil Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio

Hyresgästföreningen: Lysekil bygger för lite

"Man struntar konsekvent i sin egen plan"
1:49 min

Många nya jobb väntar när Preemraff bygger ut. Men det är en skriande brist på bostäder i Lysekil och inga konkreta planer på nya hyresrätter finns, vilket oroar Hyresgästföreningen.

– Det medför att när utbyggnaden är färdig så ska man ju nyanställa en hel del människor och dom ska ju ha nånstans att bo, säger Lars Brink och Roland Karlsson, som försökt påverka kommunen att bygga mer under flera år.

Preemraff bygger just nu ut sin anläggning, och planerar ytterligare utbyggnad. Tusentals personer kommer att jobba under byggtiden, och man räknar med cirka 150 nya fasta jobb när utbyggnaden är klar om några år. Och då blir det ytterligare tryck på bostadsmarknaden.

När P4 Väst frågade de kommunala bostadsbolagen om deras planer på nya hyresrätter svarade Lysekilsbostäder att det råder bostadsbrist, och att de inte vet hur mycket de själva ska bygga de närmaste fem åren. Och Hyresgästföreningen tycker att kommunen inte verkar bry sig.

– Vi har försökt i fem- tio år att peka på deras egen plan för hur man ska bygga, och man har konsekvent struntat i den, säger Roland Karlsson.

Och kommunstyrelsens ordförande, Jan Olof Johansson (S), håller delvis med om att det byggs för lite.

– Vi vill ju ha fler hyresrätter. Men det är mycket som är svårt. Det ska fram detaljplaner, det är ett tättbebyggt område, och det är alltid en känslig fråga, så man får ha respekt för att det är svårt att komma fram och att det tar tid.

Har ni en bostadförsörjningsplan?

– Det var en bra fråga, den kan jag inte svara på rakt upp och ner, säger Jan-Olof Johansson (S).

Roland Karlsson berättar att Hyresgästföreningen fått frågan från ledande politiker om var man kan få tag på ett dokument för bostadsbyggande, ett dokument som kommunen själv tagit fram. Han tycker det säger en del om hur bostadspolitiken ser ut i Lysekil.

– Ja, det säger att kommunpolitikerna inte sätter sig in i den här problematiken. Man släpper allt till den fria marknaden, det är väldigt enkelt för dem, säger Roland Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".