Bild på Mats Johansson och en brandsläckare.
Satsa på en sexkilos pulversläckare i hemmet, tipsar brandförebyggaren Mats Johansson. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio

Koll på spisen viktigast för att förebygga bränder

1:08 min

Håll koll på ljus, spis och att brandvarnarna fungerar. Det är förbyggandechef Mats Johanssons godaste råd för att slippa bränder.

– Under December och jul är levande ljus en stor brandkälla i hemmet, men för övrigt är det spisrelaterade bränder som är vanligast.

Det var under Bomässan på Bohusläns Museum i Uddevalla som Räddningstjänsten passade på att informera om brandskydd i hemmet.

Omkring 100 personer omkommer varje år i bränder som sker i hemmet och många av dem startar på grund av torrkokning eller av att man på annat sätt inte har haft koll på spisen och vad som händer där.

– Förutom uppmärksamhet är det fungerande brandvarnare, brandsläckare av pulvertyp och en brandfilt att kväva elden som är de effektivaste sätten att slippa eller begränsa en brand, säger Mats Johansson som är förebyggandechef på Räddningstjänsten Mitt-Bohuslän.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista