Visning av lägenhet.
Utbudet av bostäder just nu större än efterfrågan. Foto: Fredrik Persson/TT

Förstärkt amorteringskrav eller ej – besked idag

1:13 min

I dag kommer beskedet från Finansinspektionen om planerna på ett förstärkt amorteringskrav för de som tar nya bolån.

I flera månader har Finansinspektionen filat på ett nytt amorteringskrav. Syftet är att få ned hushållens snabbt ökande skuldsättning, som till stor del är ett resultat av de stigande bostadspriserna. I dag finns redan ett amorteringskrav, som är kopplat till hur stora lånen är i förhållande till en bostads värde.

Det nya förstärkta amorteringskravet som Finansinspektionen skissat på är i stället kopplat till bolånekundens inkomster där lån över 4,5 gånger låntagarens bruttolön ska amorteras ned med ytterligare en procent per år.

I dag får vi veta om Finansinspektionens styrelse tänker gå vidare med förslaget. Protester har redan kommit från politiker, ekonomer, byggbolag och banker. Kritikerna menar att ett förstärkt amorteringskrav ytterligare höjer trösklarna för unga att komma in på bostadsmarknaden.

Vad har kritiken handlat om?
–  Att det slår mot grupper som redan i dag har svårt att komma in på bostadsmarknaden. Den med en månadslön på runt 63 tusen kronor som vill köpa en lägenhet för kanske tre miljoner, slipper det här kravet för du har tillräckligt hög inkomst i förhållande till lånet. Men är det ett ungt par som ska köpa motsvarande lägenhet för tre miljoner, då ska du betala över 6000 kronor per månad i amorteringar, säger Maria Pleiborn som är bostadsanalytiker på konsultbolaget WSP.

Det slutliga beslutet tas av regeringen, men också där har en del tvivel smugit sig in. I förra veckan sa bostadsminister Peter Eriksson att han är tveksam till förslaget och att han vill se om det finns andra sätt att minska hushållens skuldsättning.

Det har kommit tveksamma uttalanden till förslaget. Hur troligt är det att förslaget går igenom?
– Är det riksdagen som bestämmer så har den sittande regeringen majoritet för förslaget. Men det kan ju ställa till det en del under nästa år om man upplever att det blir stora problem på bostadsmarknaden. Vi ser ju redan nu en avmattning och det här kan ju ytterligare komplicera det och då kan det få politiska konsekvenser, säger Maria Pleiborn.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista