Magnus Fäldt Jonna Samuelsson
Magnus Fäldt och hans dotter Jonna som drabbades av typ 1 diabetes när hon var sex år gammal. Foto: Klaus Buchholz / Sveriges Radio
Världsdiabetesdagen

Pappa strider om ersättning för diabetesutbildning

1:21 min

Magnus Fäldts 12-åriga dotter Jonna har typ 1-diabetes. När hon skulle byta skola var Magnus med första veckan och utbildade personalen. Men Försäkringskassan säger nej till ersättning.

Många föräldrar med barn som har typ 1 diabetes kan känna oro för sina barn när de är på skolan. Inför varje måltid ska nämligen barnets blodsocker kontrolleras, kolhydratmängd beräknas och utifrån dessa värden ska en insulindos räknas ut och ges som injektion eller via en insulinpump.

Flera gånger om dagen behöver barn med typ 1 diabetes få en insulininjektion. Därför vill föräldrarna säkerställa att skolpersonalen är utbildad för att kunna ta ansvar för barnets egenvård.

– Det är ingenting som du lär dig på en kvart, säger pappan Magnus Fäldt från Trollhättan.

Hans idag tolvåriga dotter Jonna fick diagnosen för sex år sedan.

Inför höstterminen 2015 när Jonna skulle börja på en ny skola med ny personal ville Magnus Fäldt vara med för att utbilda skolpersonalen under första veckan på skolan.

Därför ansökte han om tillfällig föräldrapenning från Försäkringskassen som ersättning för föräldrarnas tid på skolan. 

– Båda jag och min fru fick vi vård av barn på sjukhuset under perioden när vi skulle lära oss om diabetes, och sen fick jag vård av barn för att lära förskolepersonalen om diabetes och då var det inget problem med vård av barn, berättar Magnus Fäldt, som är även engagerad i styrelsen av Diabetesföreningen Norra Älvsborg.

Diabetesförbundet vill att föräldrapenningen ska betalas ut så att föräldrar får möjlighet att utbilda personalen om barnets diabetes, utan att tvingas ta semester eller obetald tjänstledighet. 

Men Jonnas familj fick avslag. Familjen överklagade Försäkringskassans beslut flera gånger. I sista instansen - Förvaltningsrätten - fick de också nej.

– Man kan ju vistas på en förskola eller skola trots att man har en kronisk sjukdom. För att ha rätt till ersättning ska orsaken vara att du inte kan vistas på förskola eller skola på grund av direkt sjukdom. Det kan röra sig om en försämring i den kroniska sjukdomen eller annan sjukdom, förklarar Ulrika Björnberg, enhetschef på avdelningen för barn och familj på Försäkringskassan.

Enligt Försäkringskassans regelverk hade familjen inte rätt att få tillfällig föräldrapenning för att lära upp skolpersonalen om dotterns diabetes vid detta tillfället.

Hos Försäkringskassan hänvisar man till den gällande lagstiftningen. Ett svar som Magnus Fäldt är långt ifrån nöjd med.

– Alla barn som har typ 1 diabetes reagerar olika i olika situation och de enda som kan det ordentligt är föräldrarna. Men eftersom hon inte är tillräckligt sjuk enligt deras paragrafer handlar man i en gråzon, mellan två stolar, säger Magnus Fäldt.

Familjen löste första skolveckan på höstterminen 2015 med tjänstledighet. Men de är kritiska till att liknande situationer kan skapa problem hos andra familjer.

Diabetesförbundet uppger att runt 50 000 människor typ 1-diabetes i Sverige varav circa 7000 av dessa är barn.  Mer än 800 unga insjuknar varje år i typ 1 diabetes.

Vid typ 1-diabetes slutar kroppen att bilda insulin och insulin kan bara ges i injektioner. En person med typ 1-diabetes måste tillföra insulin från dag ett i sin sjukdom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista