Svampkonsulent Eva Loodh mitt bland massor av kantareller. Foton: Lasse Sergård/Sveriges Radio.
Svampkonsulent Eva Loodh mitt bland massor av kantareller. Foto: Lasse Sergård/Sveriges Radio.

Eva Loodh tipsar om höstens svampar

4:08 min

Höstens svampsäsong har varit längre än normalt – och svampexperten Eva Loodh tipsade om goda svampar som ännu går att hitta i skogen när hon var med i P4 Västs förmiddagsprogram på måndagen.

Trots att vi är inne i november är inte svampsäsongen över. Det har varit en ovanligt lång svampsäsong, och svampexpertern Eva Loodh lyfter fram tre svampar som går att hitta i novemberskogen.

– Först har vi då trattkantarellen. Den är välkänd och har tydliga karaktärer, men det finns faktiskt en farlig förväxlingssvamp som inte liknar den till utseendet men växer kanske i värsta fall precis bredvid. Den heter toppig giftspindelskivling.

Förutom den klassiska trattkantarellen lyfter Eva Loodh även fram rökslöjskivlingen, som växer på barrträdsstubbar över hela landet.

– Den har också tydliga karaktärer, men är lite svårare att känna igen än trattkantarellen.

Den tredje höstsvampen som Eva Loodh vill rekommendera är frostvaxskivlingen.

– Det är en lätt svamp, en av de lättaste man kan lära sig. Den heter frostvaxskivling för att det måste vara frost innan den kommer. Så det är alltså nu som den börjar komma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista