Bild på Maria Edegran
Maria Edegran, överläkare vid NU-sjukvården. Foto: Peter Olsson/Sveriges Radio

Slopad avgift räcker inte för att locka fler till mammografi

1:11 min

Den slopade avgiften för mammografiundersökningar måste kombineras med mer information, konstaterar Maria Edegran vid NU-sjukvården.

– Vi har visserligen redan en hög procentandel som kommer till undersökningar när vi kallar, men vill gärna öka den, säger Maria Edegran, överläkare på mammografiavdelningen vid NU-sjukvården.

Det är TT:s undersökning som visar att antalet kvinnor som kommer till mammografiundersökningar inte ökar, trots att undersökningen sedan förra året är gratis.

Alla kvinnor mellan 40 och 64 år blir regelbundet kallade för undersökning av brösten som visar om det finns begynnande cancer.

– Det är en del patienter som inte känner till att det inte längre kostar 100 kronor att undersöka sig, säger Maria Edegran.

Men hon tror också att en slopad avgift inte är det enda sättet att locka fler till mammografin.

– Vi måste berätta och informera om hur viktigt det är att genomföra en mammografiscreening, att det kvinnor som gör det har en bättre överlevnad när om de drabbas av bröstcancer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista