Hans Nilsson i Eda fångade den vita älgtjuren. Foto: Hans Nilsson, Eda.
Den vita älgtjuren fångad på bild i augusti i år. Foto: Hans Nilsson, Eda.

Skyddsjakt på vita älgen - attackerade kvinna

1:00 min

Den världskända vita älgen Ferdinand ligger risigt till. Efter att ha attackerat en kvinna som var ute med sina hundar har polisen beslutat om skyddsjakt.

Den vita älgen Ferdinand blev en världskändis i augusti när kommunalrådet i Eda, Hans Nilsson (HEL), fångade den vita älgen på film.

Filmklippet spreds otroligt snabbt i sociala medier och på bara några dagar hade miljoner världsmedborgare sett Ferdinand ta sig över ett litet vattendrag i den värmländska skogen.

SE FILMEN HÄR. (Foto: Hans Nilsson/Eda)

– Det var för en vecka sedan som en kvinna motionerade sina två hundar. Då stod den vita älgen nära där hon passerade. Då fullföljde älgen ett utfall som resulterade i att kvinnan föll omkull. Som tur var kunde en granntant skrämma bort älgen, berättar Mats Andersson, ordförande i Tväruds viltvårdsområde.

Enligt Mats Andersson blev inte kvinnan svårt skadad men efter ett sjukhusbesök blev hon sjukskriven.

I lördags och söndags har Ferdinand skådats igen i byn.

– Men idag har vi inte sett honom. Men det hela blev rapporterat till polisen så nu är det ett polisärende, säger Mats Andersson till P4 Värmland.

Det här är inte första gången den vita älgen attackerat männiksor. För tre år sedan blev skolbarn skrämda så det har förts fram nya krav om att att Ferdinand ska skjutas.

– Den är ju jaktsäsong på älgen fram till sista februari så det finns ju inget legalt hinder. Det finns äldre personer som känner otrygghet också så det kommer krav från flera håll att den här älgen inte ska vara kvar för att det är för stor risk, säger Mats Andersson.

Mats Andersson betonar dock att just hans jaktlag inte aktivt kommer att jaga Ferdinand.

– I andra jaktlag är det upp till varje jägare att ta ett beslut om att skjuta älgen.

En annan jaktledare som P4 Värmland talat med konstaterar att de i nuläget inte tänker jaga älgen utan försöka att skrämma den upp i skogen igen. Han beskriver hur närgången och orädd älgen är och hur människor i trakten är oroade.

Efter den senaste händelsen har nu polisen beslutat om skyddsjakt.

– Det finns ett beslut att den ska avlivas för att den utgör en fara, säger Christer Lööf, lokalpolischef i Arvika till P4 Värmland och fortsätter:

– Jag har pratat med jaktlaget som säger att de i första hand tänker försöka andra åtgärder för att få bort älgen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista