Hälften av dessa bostadsrätter är fritidshus enligt Hyresgästföreningen
1 av 2
Hälften av dessa bostadsrätter i Norra Hamnen är fritidshus enligt Hyresgästföreningen Foto: Cecilia Bergil/Sveriges Radio
Lars Brink och Roland Karlsson
2 av 2
Lars Brink och Roland Karlsson Foto: Cecilia Bergil, Sveriges radio
Här används hyresrätter som sommarbostäder

Kritik mot att hyresrätter hyrs ut till sommarboende

1:31 min

Det finns hyreslägenheter i Lysekil som bara används som fritidsbostäder. Så ska det inte vara, menar Hyresgästföreningen.

Det är tomt och släckt i allt fler fönster i centrala Lysekil under vinterhalvåret. Anledningen är att sommargäster köper upp permanentbostäder.

Även hyresrätter omvandlas nu till fritidsbostäder, säger Roland Karlsson och Lars Brink på Hyresgästföreningen:

– Vi vet till och med namn på folk som inte bor här normalt.

Men vad tycker ni att kommunen skulle göra?

– Man kan ju inte säga nej till dem, men man kan kräva att de är mantalsskrivna i kommunen. De får gärna bo här, men de ska mantalsskriva sig och betala skatt i vår kommun, säger Lars Brink.

I Norra hamnen, med en fantastisk utsikt över havet, bygger privata företagare nya bostäder.

Enligt Roland Karlsson så är femtio procent av bostadsrätterna här rena sommarbostäder och står tomma på vintern. Och det kan inte kommunen göra någonting åt.

Men, säger Jan-Olof Johansson, Socialdemokratiskt kommunalråd i Lysekil, när det gäller hyresrätterna så kan kommunen ställa krav:

--Vi kan det när det gäller vårt kommunala bostadsbolag,  som är till för att lösa den lokala bostadsförsörjningen.

Ställer ni sådana krav?

– Ja, bostadsbolaget gör det aktivt, säger Jan-Olof Johansson.

Men att kommunen ställer krav stämmer inte. Det säger Christina Johansson, vd för Lysekilsbostäder. Det kommunala bolaget har cirka 1200 lägenheter. Elva av dem är fritidsbostäder. 

Men ingenstans står det i kontrakten att hyresgästen ska vara skriven i kommunen. Hyresgästföreningen tycker att kommunen borde vara tuffare.

– Vi riskerar att få samma läge som i Grundsund och Smögen, där hela centrum är mörkt på vintern, säger Roland Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista