Man med getter
Anders Forsdahl driver en getfarm utanför Ed. Han har stor nytta av bredband för att ,till exempel,sköta affärsmöten. Foto: Charlotte Andersson/Sveriges Radio

Bredband stärker bygden

0:34 min

Bredband via fiber har engagerat landsbygden de senaste åren. Västra götalandsregionen har gjort en enkätundersökning för att se vad bredbandet har betytt.

Enligt undersökningen, där 113 fiberföreningar har svarat, har arbetet runt fiberutbyggnaden stärkt bygden. Fler pratar med varandra och landsbygdsföretagen drar nytta av bredbandet.

Utanför Ed bor lantbrukaren Anders Forsdahl som är ordförande i en fiberförening med närmare 130 medlemmar . Han tror att fibern är en av anledningarna till att unga stannar och startar företag.

- De som anslutit senare till fibernätet har varit folk som flyttat in eller yngre som behöver jobba hemifrån. De behöver en säker och bra anslutning.

Hade dessa företag funnits utan bredband via fiber?

- Företagen hade funnits men det är inte säkert att ägarna hade bott här och jobbat här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista