Det är en delad bild. På bildet till höger syns Michaela Shaw, hon är affärschef på Västtrafik. Hon ler lite på bilden och lutar sig mot ett armstöd. Hon är medelålders och brunhårig. Till vänster syns biljettmaskinerna och den ökända ångra-knappen. Den som ställt till med mycket problem för bussförarna.
”Det är inte lätt att ta bort knappen”, berättar Västtrafiks Michaela Shaw. Foto: Privat och Dino Jasarovic/Sveriges radio.

Efter P4 Västs avslöjande – fler biljettkontroller

Västtrafik: Fler kontroller är på gång
1:33 min

Västtrafik sätter in ett stort åtgärdspaket för att få bukt med hot och våld mot busschaufförer. Det efter P4 Västs avslöjande om att ångra köp-knappen ställer till med problem.

 – Vi har två biljettkontroller i veckan i Uddevalla tills vidare. Jag kan inte svara om vi satt in kontroller ännu i Trollhättan och Vänersborg, men jag vet att det är på gång, säger Michaela Shaw, affärschef på Västtrafik.

Det var för drygt en månad sedan som P4 Väst kunde avslöja att en liten, digital knapp på bussarna inom stadstrafiken vållat stora problem för busschaufförerna i vårt område.

Busschaufförer har blivit utsatta för både hot och våld när de konfronterat passagerare som fuskat med ångra köp-knappen. 

För att tackla problemet sätter Västtrafik nu in fler biljettkontroller, utbildning och ett nytt rapporteringssystem.

– Vi har bland annat sett att förarnas utbildning i hot och våldssituationer haft sina brister. Så just nu kikar vi på utbildningsinsatser, säger Michaela Shaw, och fortsätter:

– Vi har också infört en ny knapp, framme hos busschaufförerna, så att de lättare kan rapportera hot och våldssituationer kopplade till ångra-knappen.

Tidigare har problemen kring fusket inte nått Västtrafiks kännedom eftersom busschaufförernas rapporter fastnat i ett system där de inte synts.

För att få en klar bild av läget har man nu därför satt in en knapp vid namnet ”betalningsvägran med påföljd” som rapporterar fuskåkandet med detsamma till trafikledningen.

– Vi vill veta att det här händer. Vi kommer kunna se om en särskild linje är utsatt. Vi samlar information, helt enkelt, säger Michaela Shaw.

Västtrafik har dessutom initierat en utredning för att se över möjligheterna att bli kvitt ångra köp-knappen, en gång för alla.

– Systemet har några år på nacken. Det är inte bara att stänga av eller sätta på knappen. Tyvärr är problemet komplext. Hela biljettsystemet blir påverkat av förändringarna vi gör, säger Michaela Shaw.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".