Åsa Thyllman infälld bild framför scen.
Åsa Thyllman är med i uppropet #visjungerut Foto: Lars Pehrson/SvD/TT, Emelie Kroon

Operastjärnan Åsa Thyllman från Orust är med och sjunger ut

Åsa Thyllman: Vi kräver nolltolerans
2:54 min

Efter #metoo-kampanjens enorma globala genomslagskraft gick i förra veckan hundratals svenska skådespelerskor ut under hashtaggen #tystnadtagning och berättade om övergrepp i jobbsammanhang. Nu följer musikbranschen.

653 svenska sångerskor vittnar nu gemensamt i DN om omfattande problem med trakasserier och övergrepp även inom musikbranschen, under hashtaggen #visjungerut.

Operasångerskan Åsa Thyllman, ursprungligen från Orust, är en av de som står bakom uppropet.

– Det behövs, att vi inte accepterar det här längre vi sångare, och att man inte är ensam. Att se att vi är så otroligt många som skriver på och att det förekommer så himla mycket... Det känns skönt att inte vara ensam längre.

Hur tycker du de här problemen har hanterats hittills i din bransch?

– Inte alls egentligen tycker jag. Att våga säga det högt, det har ju inte förekommit så mycket. För att man är rädd att man ska bli en av de jobbiga och att man inte får komma tillbaka, att man inte får komma på auditions eller att man inte får ett stipendium.

Vad hoppas du ska hända av det här, när nu så många gör sin röst hörd?

– Vi kräver nolltolerans, att inte vara tysta längre. Händer det någonting så ska vi kunna våga prata om det och våga säga ifrån, och att det inte är vi som blir offret, utan att det händer någonting och att det blir en konsekvens av beteendet om det skulle hända igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".