Polisbilar utanför Birger Sjöberggymnasiet i Vänersborg.
Arkivbild från när polisen dröjde sig kvar efter storbråket på Birger Sjöbergsgymnasiet i Vänersborg. Foto: Richard Veldre/Sveriges Radio

Slogs med kniv, järnrör och kniv – frias

Det är omöjligt att avgöra hur bråket på Birger Sjöbergsymnasiet i Vänersborg startade. Därför friar hovrätten nu de tre elever som dömdes för misshandeln.

I slutet av förra året utbröt ett storbråk på Birger Sjöbergsymnasiet i Vänersborg. Ett femtontal elever från två olika grupperingar slogs med knytnävarna, järnrör, stenar och kniv.

Att slagsmålet ägde rum och att flera blev skadade står helt klart – en av eleverna blev knivskuren i ansiktet och en annan bröt näsan – men vem som startade bråket går inte att avgöra enligt Hovrätten som nu friar de tre elever som dömdes för misshandel i höstas.

– Vi var mycket missnöjda med tingsrättens dom. Jag kan nog prata för oss alla tre advokater, vi var jättemissnöjda. Därför klagade vi på det och fick rätt tillslut, säger Tommy Nilsson som försvarade en av eleverna.

Bråket är enligt domen en hämnd för ett bråk under en idrottslektionen dagen innan. Då hade en av eleverna stört idrottslektionen genom att vifta med ett hopprep. När en elev från den andra gruppen sa till honom att sluta blev han arg eftersom han inte ville tillrättavisas av just den gruppen. Därefter spreds snabbt rykten på skolan om att ett bråk var på gång varpå elever från båda grupperingar beväpnade sig till dagen för bråket.

Hovrätten skriver i sin dom att de enda som såg hur slagsmålet började är elever från de två olika grupperingarna som deltog i misshandeln. Det saknas alltså oberoende vittnen som kan ge sin bild av hur slagsmålet startade och därför kan inte rätten avgöra om de tre elever som nu frias slogs för att försvara sig eller inte.

P4 Väst har sökt åklagaren utan resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".