Busschauffören Mikael Romano syns på bild. I bakgrunden syns flera bussar. Han har glasögon på sig, och en bluetooth earpiece. Han ser gravallvarlig ut på bilden. I bakgrunden tecknar sig även en väldigt grå himmel.
”Det har inte blivit bättre. Det är mycket snack, men lite verkstad”, säger busschauffören Mikael Romano om Västtrafiks åtgärder. Foto: Dino Jasarovic/Sveriges radio.

Busschaufförer ratar Västtrafiks åtgärdspaket

1:33 min

Västtrafiks satsning mot ångra köp-fusk välkomnas av busschaufförer i vårt område, men samtidigt tycker de att satsningarna är otillräckliga.

– Kontrollanter löser inte våra problem, säger busschauffören Hasan Djogic.

Även Mikael Romano som kör stadstrafik i Uddevalla är tveksam till om satsningarna är tillräckliga:

– Kontrollanterna är där på fel tillfällen. De dyker upp under lågtrafik.

P4 Väst har tidigare rapporterat om att busschaufförer blivit utsatta för både hot och våld när de konfronterat passagerare som fuskat, mitt framför ögonen på dem, genom att ångra sina köp.

För att ta itu med problemet sätter Västtrafik bland annat in fler biljettkontroller, utbildning och ett nytt rapporteringssystem.

Men man blundar för den riktiga lösningen, menar busschaufförerna:

– Om de tar bort ångra-knappen, då har vi löst problemet. Då behöver vi inte kontrollanten, säger Hasan Djogic.

Och så Mikael Romano:

– Lösningen är väldigt enkel; plocka väck ångra knappen. Det är det enda drastiska som kommer att fungera.

Både Hasan och Mikael berättar att de redan fått utbildning i hantering av hot och våld. De tycker att en satsning på fler utbildningar är fel väg att gå.

De är även kritiska mot den nya rapporteringsknappen ”betalningsvägran med påföljd” som installerats framme vid förarplatsen.

– Det stämmer att vi kan anmäla direkt ifrån bussen, men det är ingenting som hjälper situationen, säger Mikael Romano.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista