Stefan Olsson till vänster på bild, till höger hans butik
Stefan Olsson Foto: Charlotte Andersson / Sveriges Radio

Företagare vräkt av kommunen – efter ett halvår med rättstvister

Stefan Olsson: Jag hade inte chans att köpa tillbaka fastigheten
1:48 min

Stefan Olsson blev sjuk och fick problem med ett lån. Hans fastighet auktionerades ut – och köptes av Bengtsfors kommun. Nu vräker kommunen Stefan Olsson.

Stefan Olsson har varit sjuk under de senaste åren och började jobba igen med sin verkstad först i år. Men ett lån hann förfalla och då gick verkstadsfastigheten mitt i Billingsfors vidare till exekutiv auktion hos Kronofogdemyndigheten i maj.

Stefan Olsson trodde han skulle kunna köpa tillbaka den på auktionen men det blev Bengtsfors kommun som blev ägare.

– De köpte fastigheten och bjöd över det bud som jag själv hade råd med, säger Stefan Olsson som har varit företagare sedan 1990 och ägt fastigheten i Billingsfors från 2007.

I ett halvårs tid har Stefan Olsson överklagat försäljningen i flera instanser och fått avslag. Dessutom har han sökt inhibition på vräkningen som Kronofogden genomförde på onsdagen och fått avslag.

Dessutom har flera centerpolitiker i den politiska oppositionen engagerat sig för företagaren och försökt få till ett hyresavtal under en kortare tid men det förslaget röstades ner på kommunstyrelsens arbetsutskott.

Bengtsfors kommun har under året köpt flera fastigheter längs väg 172 som går genom Billingsfors. Anledningen är att kommunen har tänkt göra genomfarten mer attraktiv.

– Vi har tipsat företagaren om råd och stöd för att hitta andra alternativa lokaler. Vi har genomfört en helt legal affär med Kronofogdemyndigheten. Bengtsfors kommun kan inte ta ansvar för att företagaren inte har kunnat lösa den här frågan med Kronofogdemyndigheten, säger Göran Eriksson som är kommunchef i Bengtsfors kommun.

Igår byttes låsen på fastigheten och Stefan Olsson måste söka efter den ny lokal.

– Det blir inte i Bengtsfors kommun i alla fall, säger Stefan Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".