Montage av brevlådor och Stampens kontor
Bengtsfors, Dals-Ed och delar av Färgelanda väntas beröras. Foto: Jessica Gow / TT, Adam Ihse / TT

Stampen avslutar morgonutdelning i Dalsland

1:32 min

Bohusläningen, Ttela och Göteborgs-Posten slutar med morgondistribution av sina tidningar i delar av Dalsland. Istället ska posten dela ut tidningarna.

Från och med 15 december kommer tidningarna Bohusläningen, Ttela och Göteborgs-Posten lämna morgondistributionen av sina tidningar i delar av Dalsland. Istället distributeras tidningarna via post, vilket betyder att tidningarna i vissa fall kommer komma senare på dagen.

Förändringen kommer att beröra Bengtsfors, Dals-Ed och sannolikt delar av Färgelanda.

Enligt tidningskoncernen Stampen beror beslutet på ökade distributionskostnader.

– Det påverkar totalt 399 kunder till Göteborgs Posten, Bohusläningen och Ttela. Dessa kunder kommer att få sin tidning levererad med post framgent. Bakgrunden till beslutet kommer av att morgondistribution för just detta område är alldeles för kostsamt för oss i förhållande till de intäkter prenumerationerna genererar. Vi eftersträvar en långsiktig och lönsam affär, säger Johan Hansson, VD på Stampen Media.

Dals-Ed är en av kommunerna som kommer att påverkas av detta beslut. För Morgan Funevall, fritids- och kulturchef på Dals-Eds kommun, är det en försämring som påverkar tidningarnas läsare på biblioteket.

På Biblioteket i Dals-Ed är folk besvikna. Enligt bibliotekarie Cajsa Löfquist är medieföretagets beslut väldigt allvarligt och en dålig utveckling för befolkningen på landsbygden.

– På lång sikt är det en försämring för demokratin. E-tjänsten är inget alternativ för många av tidningarnas läsare som kommer till biblioteket, säger hon.

I Dals-Ed överväger biblioteket därför nu att säga upp prenumerationen av dessa papperstidningar.

– Det är någonting som vi har diskuterat. Är det så att vi bara kan leverera och visa gamla tidningar här så är det ointressant för vara läsare här, förklarar Morgan Funevall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista