Uddevalla tingsrätt. Foto: Tommy Öster/Sveriges Radio.
Foto: Tommy Öster/Sveriges Radio.

Krishantering efter skolpersonal misstänks för barnvåldtäkt

Resurser har satts in för att stödja barnen, föräldrarna och lärarna. Trots att de två misstänkta är skolanställda, säger kommunchefen att inget tyder på brott i skolmiljön.

På morgonen samlades skolpersonalen för ytterligare ett krishanteringsmöte. Under tiden skrattade och lekte bekymmerslösa barn ute på skolgården. Föräldrar anlände som vanligt med sina barn i bilar inför en ny skoldag.

– Vi har sagt att verksamheten ska flyta på som vanligt utan några förändringar. Vi vill inte dramatisera skoldagen och det som hänt, säger kommunchefen till P4 Väst.

Kommunen har satt in resurser på flera olika nivåer. Bland annat arbetar socialsekreterarna och företagshälsovården med att stötta de som behöver stöd.

– Vårt fokus just nu är skolbarn, föräldrar och lärare, säger socialchefen.

Det var igår eftermiddag som tingsrätten meddelade att en man och en kvinna i 30-årsåldern ska häktas på sannolika skäl misstänkta för grov våldtäkt mot barn. Båda är anställda på en skola i Bohuslän.

Strax därpå aktiverade den bohuslänska kommunen sin krishantering, höll möte för de anställda, skickade ut information till föräldrarna och meddelade att de två anställda stängs av i väntan på fortsatt polisutredning.

– Kommunen har inte fått några uppgifter som tyder på att de misstänkta brotten ska ha begåtts i skolmiljö eller att fler barn är drabbade, säger kommunchefen.

– Det är också viktigt att komma ihåg att ingen person har ännu dömts för något brott, utan de här två personerna är häktade och utredning pågår, understryker kommunchefen.

Den misstänkta mannen nekar till anklagelserna medan den misstänkta kvinnan har erkänt vissa sexuella handlingar vid ett tillfälle. Åklagaren hävdar att det rör sig om flera handlingar under en femårsperiod och att det är ett barn som blivit utsatt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista