Såhär väntas Teslas ellastbil se ut.
Såhär väntas Teslas ellastbil se ut. Foto: TT/NYHETSBYRÅN

Teslas nya ellastbil kan bli svår konkurrent till Volvo

1:22 min

Med en räckvidd på 80 mil och en totalkostnad lägre än motsvarande diesellastbil och inga utsläpp, har Tesla lagt ribban högt för konkurrenterna.

Det var nästan som ett väckelsemöte när Teslas vd, Elon Musk, presenterade den nya lastbilen i en stor hangar i Los Angeles tidigt på fredagsmorgonen svensk tid.

Prestandan överträffade förväntningarna och den första lastbilen kan rulla på vägarna redan om två år, vilket skulle skynda på teknikskiftet inom den tunga trafiken.

Men Teslas lastbil bygger på att den ska kunna användas till många olika transporter medan en stor del av transporterna bara går mellan få platser.

Robert Falck som kommer från Hällevadsholm och som startat företaget Einride är inte helt imponerad.

– Det är ju fortfarande en väldigt traditionell approach både till transport och försäljning av lastbilar, säger Robert Falck.

Hans företag utvecklat är en lastbärare som går på el och som med självkörande teknik är optimerad att bara gå mellan få specifika ställen och redan nästa år kommer Einrides lastbärare prövas av ett företag i Jönköping.

Men Teslas lastbil kan bli en svår konkurrent till Volvo och andra tillverkare som fortfarande investerar stora pengar i den teknik som dominerar idag.

Volvo satsar ju också på eldrift och förarlösa fordon och Robert Falck, som tidigare jobbade där, tror att Volvo och andra lastbilstillverkare är med på vagnen också för att man måste.

– Det är inte hållbart att ha ett system som fungerar som det gör idag och de här aktörerna står ju för flera procentenheter av de globala koldioxidutsläppen idag, säger Robert Falck.

Han tror samtidigt att det nu finns en lucka för uppstickare som satsar på nya idéer och att det inte dröjer länge innan ellastbilar blir vanliga på vägarna.

– Jag tror ju på att vi om 5-8 år kommer att se ett skifte, säger Robert Fack.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista