Bild på Joakim Thåström på scen under Solid Sound i Uddevalla
1 av 2
Joakim Thårströms spå scen under Solid Sound 2015 Foto: Sveriges Radio
Veronica Maggio i Solid Sound Uddevalla 2015
2 av 2
Veronica Maggio i Solid Sound Uddevalla 2015 Foto: Sveriges Radio

Skattemäll för Solid Sound efter felaktiga avdrag

Musikfestivalen Solid Sound åker nu på en skattesmäll. Enligt Skatteverket har festivalen försökt dra av moms på ett felaktigt sätt. Därför måste de nu betala skattetillägg.

Solid Sound är en av Västsveriges mest populära musikfestivaler och bokar ofta några av Sveriges mest kända artister. Däribland Veronica Maggio, Joakim Thåström och Miss Li. 

I år lockade festivalen runt 12 000 besökare till Uddevalla. För att driva sin verksamhet har man fått hundratusentals kronor i bidrag från kommunen, något som har varit omdiskuterat. 

Festivalen ansökte inför årets festival om att få 880 000 kronor, till slut gick kommunen med på att betala ut 500 000 kronor. 

– Glädjande så klart men det är fortfarande oklarheten kring tjänster från samhällsbyggnaden, sa arrangören Pontus Blom till P4 Väst.  

Nu har Skatteverket gått igenom Solid Sounds redovisning för de första sex månaderna under 2017. 

Man konstaterar att musikfestivalen försökt göra momsavdrag på 172 870 kronor – felaktigt. Skatteverket skriver också att Solid Sound ska betala ett så kallat skattetillägg på 34 572 kronor. 

Bakgrunden är att Solid Sound numer skrivit ett kontrakt med ett externt företag som ska sköta den löpande verksamheten, som till exempel biljettförsäljning.

Musikföreningen Solid Sound ska "ansvara för en aktiv opiniosbildning gentemot offentliga verksamheter samt allmänheten samt bidragsansökningar". Därför menar Skatteverket att Solid Sound inte bedriver någon momspliktigt verksamhet och därmed har man inte haft rätt att göra avdrag på 172 000 kronor.

Solid Sound skriver till Skatteverket att man accepterar bedömningen om momsen, men man accepterar inte skattetillägget eftersom man "inte har gjort något uppenbart fel". 

Skatteverket skriver att man inte funnit några skäl att inte befria Solid Sound från tillägget. Därför ska man betala fullt skattetillägg om 34 572 kronor. 

P4 Väst har sökt arrangörerna för Solid Sound.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista