SSU-politiker
Emma Osbakk Malmström är en av många som gått ut och berättat om sexuella övergrepp de utsatts för i egenskap av politiker. Foto: pressbild.

1 300 politiker kräver ett slut på sexuella trakasserier

Emma Osbakk Malmström (S): "Det gör riktigt ont i själen att läsa de här berättelserna"
1:20 min

1 300 politiker har skrivit under uppropet #imaktenskorridorer mot sexuella trakasserier. Socialdemokraten Emma Osbakk Malmström har valt att både skriva under och vara öppen med när hon blev utsatt.

"Jag tänker vara obekväm. Jag tänker skrikas och höras". Så skriver socialdemokraten och Trollhättebon Emma Osbakk Malmström i politikernas upprop mot sexuella trakasserier.

I samma post berättar hon att hon blivit våldtagen av en partikollega.

– Jag har valt att vara helt öppen med mitt vittnesmål. För mig handlar det om att vi varit tysta så himla länge nu. Det är dags att vi gör våra röster hörda och att vi slutar se oss om i maktens korridorer. Det är vår tid nu, säger Emma Osbakk Malmström.

Tillsammans med över 1 300 andra politiker har hon skrivit under ett upprop. Ett upprop där de kräver att sexuella överträdelser inte ska användas för att tysta politiskt engagerade kvinnor.

– Det som förvånat mig lite är öppenheten. Att vi kan mötas helt över partigränserna och helt utan att tänka på vad någon har för ideologisk synpunkt eller var man står politiskt. Vi är där för varandra i ett systerskap, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".