Vänster Robert Mugabe, till höger Bengt Therner
Zimbabwes president Robert Mugabe och tidigare SR-korren Bengt Therner. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi / Scanpix, Sveriges Radio

"Sker förhandlingar om hans förmögenhet – och hustru"

2:58 min

93-årige Robert Mugabe lämnar inte presidentposten än. Tidigare SR-korren Bengt Therner tror att det sker förhandlingar om hans familj och pengar.

Bengt Therner var tidigare Afrika-korrespondent för Sveriges Radio. Han har följt Zimbabwes diktator Robert Mugabe under decennier. 

Och Therner var inte förvånad att 93-årige Mugabe inte valde att lämna sin post som president. 

– Att han skulle avgå frivilligt rakt av var inte väntat. Men nu ställs han inför absoluta hotet om riksrätt så det är väl sannolikt att han avgår.

Det var i går som Mugabe höll ett tal till nationen. Då sa han skulle sitta kvar på sin post fram till partikongressen i december. 

Therner tror att det sker förhandlingar om Mugabes framtid, och hans familj. 

– Jag kan tänka mig att  det sker förhandlingar om hans förmögenhet och hans hustrus framtid, säger Therner och fortsätter: 

– Sen har har ett par slynglar till söner, så det finns med i bilden.

Robert Mugabe har varit diktator i  Zimbabwes sen 1980-talet. Han har kritiserats så väl nationellt som internationellt. Men han skiljer sig från andra afrikanska diktatorer. 

– Han gillar cricket och har en hygglig utbildning. Och han pratar "queen's english". Till det yttre ser han inte ut som en diktator. Men han har kört sitt land i botten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista