Högsta domstolen, cannabis
Foto: TT

HD fäller cannabisodlare

Högsta domstolen går på hovrätten linje och fäller den man som odlat och brukat cannabis som smärtlindring. HD bedömer det som ringa narkotikabrott. Man anser dock att mannen befunnit sig i en nödsituation.

Mannen döms att betala 40 dagsböter à 130 kronor, totalt 5 200 kronor.

Vid 15 års ålder bröt mannen nacken i en mc-olycka, och är sedan dess förlamad från bröstet och nedåt. För ungefär tio år sedan började smärtorna bli allt värre, men inga läkemedel han provade hjälpte. Då började han i stället odla cannabis i tvättstugan, som han sedan intog i form av en olja.

"Med beaktande av de speciella omständigheterna kring gärningen har den bedömts utgöra ringa narkotikabrott", skriver domstolen i ett pressmeddelande.

2015 togs fallet upp i Västerås tingsrätt som friade mannen, som man ansåg "ha befunnit sig i en nödsituation" då han "tycks ha provat allt som sjukvården har att erbjuda".

Fallet överklagades till Svea hovrätt, som resonerade annorlunda. Nödsituationen var inte tillräckligt akut för att mannen skulle kunna frias från brott. Han dömdes därför till villkorlig dom och dagsböter för narkotikabrott. I dag kom Högsta domstolens dom i fallet.

– Det var klart att jag tänkte mycket när jag började odla, att jag gjorde något olagligt. Jag gjorde det inte för att det var roligt, utan för att jag inte hade några alternativ. När jag väl började använda det märkte jag efter ett år att det blev mycket bättre, har mannen tidigare sagt till TT.

Högsta domstolen konstaterar att mannen visserligen befunnit sig i en nödsituation, men att det ändå inte medfört att cannabisodlingen varit tillåten.

Mannen har fått rätt av Läkemedelsverket att hämta ut cannabis på recept, så HD:s beslut kommer inte att få någon större betydelse för honom.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista