Maya Molin står i en källare
1 av 3
I källaren tvättas brandstationens slangar - ett av stationens smutsigaste delar. I en dörr till vänster finns de kvinnliga brandmännens omklädningsrum. Foto: Elin Angvarson/Sveriges Radio
Bild på omklädningsrummet för kvinnliga brandmännen i Lysekil. Ett utrymme med två upphänga handdukar och ett duschdrapperi samt en bänk.
2 av 3
Några få kvadrat och en dusch. "Det är två kvadratmeter fri yta ungefär. Det funkar bara med en person i taget här inne." säger Maya Molin. Foto: Elin Angvarson/Sveriges Radio
Bild på omklädningsrum för herrar, duschar till höger och bastu till vänster.
3 av 3
Ordentligt med utrymme, tre duschar, flera skåp och en bastu. Även herrarnas omklädningsrum behöver rustas upp. "Men de har iallafall utrymme att röra sig på" säger Maya Molin. Foto: Elin Angvarson/Sveriges Radio

Kvinnliga brandmännen fick tillfällig dusch i tio år

Maya Molin: Man känner sig inte lika mycket värd
1:24 min

Några få kvadratmeter och en dusch i källaren. Det kallades för en tillfällig lösning för de kvinnliga brandmännen i Lysekil. Men ingen förändring har skett på tio år.

På Lysekils brandstation jobbar två kvinnliga deltidsbrandmän. Maya Molin och hennes kvinnliga kollega började ungefär samtidigt för tio år sedan. Lysekils brandstation är från 1974. När den byggdes fanns inte en tanke på att kvinnor skulle jobba som brandmän i lokalerna. Därför fanns heller inget omklädningsrum för de kvinnliga brandmännen när Maya Molin och hennes kollega började.

Men 2008 fick Maya Molin och hennes kollega det som kallades för en tillfällig lösning – ett litet rum med en dusch i källaren. Dörren till omklädningsrummet ligger i korridoren där brandslangarna tvättas, vilket enligt Maya Molin är det smutsigaste stället på hela brandstationen.

– Det är ju ingen som vill gå ner hit, säger hon. 

Men samma lösning används fortfarande, trots att snart tio år har gått. Maya Molin berättar att hon till en början kände sig särbehandlad men att hon ändå haft hoppet uppe. Det har länge varit tal om att hela brandstationen ska byggas om. Hela brandstationen är nämligen eftersatt och även männens omklädningsrum skulle behöva renoveras. Men högst sju personer jobbar åt gången och det gör att männen åtminstone har lite utrymme i sitt omklädningsrum, menar Maya Molin. 

Men att omklädningsrummet för de kvinnliga brandmännen ser ut som det gör har enligt henne själv inte påverkat hennes insatser i jobbet.

– Jag och min kvinnliga kollega jobbar inte i samma arbetslag, men det kan ju också vara en strategisk plan eftersom vi bara har en dusch, säger hon.

Maya Molin säger att det största problemet är hygienaspekten, eftersom hon helst inte duschar på jobbet i nuläget.

– Det krävs ju ganska många schamponeringar för att få ur all brandrök ur håret och där nere står man ju inte alltför länge, så egentligen tar ju jag med mig mycket brandrök hem, säger hon.

Dessutom måste alla kläder saneras efter en rökdykning eller släckning. Då måste alla kläder tas av och läggas i en påse, antingen på plats eller i larmrummet när de kommit tillbaka till stationen. 

– Och sen måste vi gå ner i källaren. Det är ju inte jättemysigt att springa runt utan kläder en våning upp eller ner i källaren. 

Tror du att eftersatta omklädningsrum kan göra att färre kvinnor in i yrket?

– Det är svårt att få deltidsbrandmän överlag och särskilt kvinnor, men jag tror absolut att det kan påverka och göra att färre kvinnor söker sig till yrket om det ser ut såhär, säger Maya Molin.

Mikael Svantesson är operativ chef på räddningsförbundet Mitt Bohuslän. Han har koll på hur fastigheterna ser ut och hur förbundet tänker ur ett genusperspektiv.

Skulle inte ens kalla det good enough
- Mikael Svantesson, Mitt Bohuslän

Är omklädningsrummet för de kvinnligt anställda brandmännen i Lysekil ett problem tycker du?
– Ja, det är klart. Just nu skulle jag inte ens kalla det good enough. Pengar måste frigöras för att fixa till detta. Det ligger ju bland det
högsta på prioriteringslistan. Men vi står i startgroparna och har förväntningar att renoveringen ska komma igång snart, säger Mikael Svantesson, operativ chef på Mitt Bohuslän.

Maya Molin vill vara tydlig med att brandman är ett fantastiskt yrke och att hon hoppas på fler kvinnligt anställda.

– Att vara brandman är jättekul, annars hade jag ju inte varit kvar. Vill man verkligen jobba som brandman hoppas jag att inte duschen blir en anledning till att inte jobba här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".