En hand tar på en kvinnlig axel i livsmedelsbutiken.
Genrebild Foto: Niclas Blom / Sveriges Radio

Chefen fick vara kvar – kvinnorna erbjöds jobbflytt

"Det kändes både äckligt och förnedrande"
1:40 min

Chefen utsatte flera kvinnor för sexuella trakasserier. Efter flera månader erbjöds kvinnorna nya jobb. Den utpekade chefen fick vara kvar.

I över ett år har chefen utsatt flera kvinnor på arbetsplatsen för sexuella trakasserier. 

Det började redan innan butikschefen tillträtt på sin tjänst på en personalfest som han deltog i för att lära känna sin nya personal. En av kvinnorna berättar såhär för P4 Väst:

– Den nya chefen blev jätteberusad och betedde sig jätteäckligt. Klemade uppefter min kropp och visade med blickar och hela sitt obscena kroppsspråk vad han ville liksom. Jag fick kryssa mig förbi och lämnade till slut festen för att undkomma alltihop.

– Allt det här har ju gjort att man fått som panikattacker, varit rädd och orolig för att hamna ensam med honom nånstans.

Andra kvinnor i personalen som P4 Väst varit i kontakt med berättar om hur butikschefen som tillträdde sin tjänst under 2015 flera gånger agerat sexistiskt, kränkande och med sexuella anspelningar. 

En kvinna berättar om hur agerandet eskalerat och hur hon flera gånger i butiken hamnat i situationer där chefen smugit sig upp bakom henne och börjat massera hennes axlar och tagit på hennes kropp på ett sätt som inte känts ok. 

– Och jag har ändå försökt vara otrevlig mot honom och visa hur illa jag tycker om det men det hjälper inte, det har bara fortsatt och det känns så förnedrande alltihop

Ingen av kvinnorna som P4 Väst har varit i kontakt med har polisanmält händelserna. Men Axfoodkoncernen, där livsmedelsbutiken, ingår har utrett saken och gav i september i år butikschefen fullt förtroende att driva butiken vidare.

Koncernen erbjöd också dom utsatta kvinnorna att byta butik eller att få psykologhjälp för sina upplevelser.

P4 Väst har varit i kontakt med butikschefen som avböjt en intervju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".