Bild på brandmanskläder
Foto: Elin Angvarson/Sveriges Radio

Lysekilspolitikern: "Hela historien är fruktansvärt pinsam"

0:35 min

I flera år har pengar avsatts till ett ordentligt omklädningsrum för de kvinnliga brandmännen i Lysekil. Men problemet är ännu inte löst. "Pinsamt", säger oppositionsrådet Ronald Rombrant (LP).

En fråga som diskuterats i Lysekil det senaste året är brandstationen.

Stationen är eftersatt och det har länge talats om huruvida den ska flyttas till andra lokaler eller renoveras. Men nu står det klart att brandstationen blir kvar i sina gamla lokaler.

– Jag har fått en rapport om lokalerna. Brandstationen ligger bäst där den ligger och det är också mest ekonomiskt fördelaktigt att ha den kvar där, säger Jan-Olof Johansson (S), kommunalråd i Lysekil.

Men mycket behöver åtgärdas. Bland annat behöver kvinnorna på brandstationen ett ordentligt omklädningsrum. I tio år har kvinnorna fått det som kallats för en "tillfällig lösning" i källaren, med en dusch och några kvadratmeter.

Enligt Jan-Olof Johansson (S) har det hela dragit ut på tiden eftersom tjänstemännen sedan tidigare och politikerna inte varit eniga om vad som ska göras med pengarna, trots att de bland annat avsatts just för att se till att bra omklädningsrum byggs.

– Vi har anslagit pengar till detta långt tidigare, men det är har inte tagits i anspråk, säger Jan-Olof Johansson (S).

Men är det inte ert ansvar att se till att pengarna går till vad det är avsatt för?

– Jo, det är det. Men nu ska det verkligen hända också. Nu är vi överens med de vi har på fastighetsenheten och vad vi ska ta tag i, säger han.

Men vad har ni gjort för att trycka på då? Det har ju dröjt väldigt länge.

– Ja, det har jag absolut gjort. Under min mandatperiod har jag jobbat med detta, säger han.

Oppositionsrådet Ronald Rombrant (LP) tycker att det hela låter som en anmärkningsvärd bortförklaring. Han tror snarare att det handlar om en rörig politik, otydligt ledarskap, omorganisationer inom räddningstjänsten och stor omsättning av chefer inom fastighetsenheten.

– Det är uppenbart att det inte följts upp att besluten verkställts. Även om det låter som att politiken gjort sitt så krävs ju en uppföljning av vad pengarna gått till, säger han.

Ronald Rombrant (LP) är medveten om att pengar ska ha avsatts till omklädningsrum på brandstationen, men att inget hänt på flera år. Han tycker att det borde ha lösts tidigare och ser det som ett jämställdhetsproblem.

Jag skäms över att företräda politiken i Lysekil
– Ronald Rombrant (LP)

– Hela historien är fruktansvärt pinsam. Jag kan bara säga att jag skäms över att företräda politiken i Lysekil. Det är klart detta borde ha lösts tidigare, säger Ronald Rombrant (LP).

Men nu ska det enligt Jan-Olof Johansson (S) bli ett omklädningsrum 2018. Han menar att han gjort allt han kan nu, för att det ska bli av den här gången. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista