Bild på Hedekas brandstation i grått dagsljus
Hedekas brandstation är byggd 1978. Foto: Simon Augustsson/Mitt Bohuslän
Sammanställning

Här är brandstationen utan omklädningsrum för kvinnor

Räddningstjänstens mål är att få fler kvinnliga brandmän. De flesta brandstationer har löst frågan om omklädningsrummen. Men i Hedekas delar män och kvinnor fortfarande på tolv kvadratmeter.

Trots att 14 män och två kvinnor jobbar på brandstationen i Hedekas finns bara ett omklädningsrum på cirka 12 kvadratmeter. Byggnaden är från 1978 och många brandstationer som finns i gamla byggnader är inte ritade för att män och kvinnor ska ha varsitt omklädningsrum.

– Naturligtvis vill vi erbjuda damerna och herrarna två olika omklädningsrum. Det är målet och vi hoppas kunna lösa det, men det funkar inte utifrån den befintliga lokalen just nu utan att göra en utbyggnad. Det finns för lite plats i själva byggnaden, säger Mikael Svantesson, operativ chef på räddningstjänstförbundet Mitt Bohuslän.

P4 Väst har ringt till 20 lokala brandstationer för att kolla hur de hanterar frågan om omklädningsrum.

Sammanlagt på de 20 uppringda brandstationerna jobbar 515 personer operativt som deltidsbrandmän, heltidsbrandmän eller som räddningschefer i beredskap. Av dessa 515 personerna är 22 kvinnor.

Alla personer som P4 Väst pratat med om jämställdhet i branschen berättar att de gärna vill ha in fler kvinnliga brandmän och att det är målet. Alla är också överens om att det är viktigt att se till att bra omklädningsrum finns för både kvinnorna och männen. 

– Vi vill få fler kvinnor in i branschen. Då måste vi se till att vi behandlar män och kvinnor lika, säger Christian Rådén, Räddningschef i Bengtsfors kommun.

Ett flertal av brandstationerna har för bara några år sedan sett till att ett omklädningsrum för kvinnor finns.

Vänersborgs brandstation är byggt i slutet av 50-talet och renoverades 2010. Först då fick de kvinnligt anställda ett eget omklädningsrum med två duschar. 

Just nu finns fem heltidsanställda kvinnliga brandmän fördelade i både Trollhättan och Vänersborg.

I Vänersborg finns numera två duschar och plats för långt många fler kvinnor än vad det är i nuläget. 

– Men när vi bygger så gör vi det inte för hur många kvinnligt anställda vi har nu, utan vi bygger så fler kan få plats framöver, säger Tomas Sunnerdahl på Norra Älvsborgs räddningsförbund (NÄRF).

Ett annat exempel på brandstation som nyligen renoverats är stationen i Färgelanda. Numera finns en dusch och sex kvadratmeter för de två anställda kvinnorna där.

– För några år sedan fanns inget omklädningsrum för damerna. Det var nog vid 2010 ungefär som det gjordes ett omklädningsrum för kvinnorna, säger Tomas Sunnerdahl.

Vad kan konsekvenserna bli om inte omklädningsrum för kvinnliga brandmän prioriteras?
– Har vi inte samma förutsättningar kan jag tänka mig att vi får mindre sökande och färre som stannar. Det är ju inte bra. Hygienen inom yrket är också jätteviktig att ta hänsyn till, säger Hans Därnemyr, förbundschef på NÄRF.

Hur viktigt är det att bra omklädningsrum finns för brandmännen?
– Vi måste leverera en bra arbetsiljö som kan skapa arbetsglädje. Vi är väldigt noga med att våra brandmän ska vara friska och att de ska må bra trots den sotiga miljön. De har ju också svettats och kämpat och behöver duscha efteråt, säger Mikael Svantesson, operativ chef på Mitt Bohuslän.

Vi är i gamla lokaler och försöker trolla med knäna
– Mikael Svantesson, Mitt Bohuslän

Men vad gör ni för att få in kvinnor i yrket?
– Vi försöker jobba bort historien där det varit mest män. Men vi är i gamla lokaler och försöker trolla med knäna. På många ställen funkar det, på andra ställen är det svårare. Vi kämpar med att få tag på tjejer precis som resten av Sverige, säger Mikael Svantesson.

Gör ni tillräckligt för att få in fler kvinnor tycker du?
– Man kan aldrig slå sig för bröstet här. Vi gör vad vi kan och i våra rekryteringsprocesser och skriver att vi gärna ser kvinnligt anställda och personer med annat ursprung för att få mångfald. Vi kan göra mer, men vi är ganska så bra ändå tycker jag, Mikael Svantesson.

Inga kvinnliga brandmän finns på följande kollade stationer:
Brastad, Ljungskile, Skaftö, Brålanda, Mellerud, Strömstad, Sjuntorp 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista